Ukrainā ratificē vienošanos par Krievijas Melnās jūras floti

© Unian

Ukrainas Augstākā Rada (parlaments)- plenārsēdē šodien ratificējis ar Krieviju noslēgto līgumu par Melnās jūras flotes palikšanu Krimā līdz 2042.gadam. Saskaņā ar Krievijas un Ukrainas parakstīto vienošanos par floti un gāzi ratifikācija notikusi vienā dienā – gan Krievijas valsts domē, gan Ukrainas Augstākajā radā, vēsta Krievijas mediji.

Radā vienošanās par Melnās jūras flotes atrašanos Krimā līdz 2042.gadam, neskatoties uz nekārtībām, ratificēta. No 211 zālē reģistrētajiem deputātiem par ratifikāciju nobalsojuši 236 koalīcijas deputāti.

Abu valstu prezidenti pieņēma vienošanos 21.aprīlī. Tā paredz pagarināt Krievijas bāzes uzturēšanos Krimā uz 25 gadiem. Līderi vienojušies arī par Krievijas gāzes piegādāšanu Kijevai ar 30% atlaidi. Atlaide tiks uzskatīta par daļu Krievijas nomas maksas par bāzēšanos Krimā.Ukraina atbalsta Krievijas armijas palikšanu Krimā.

Savukārt opozīcija, vainojot valsti Konstitūcijas pārkāpšanā un balsojuma falsificēšanā, gan zālē, gan pie Radas ēkas sarīkojusi nekārtības, cenšoties traucēt lēmuma pieņemšanu. Pie Ukrainas parlamenta ēkas šodien mītiņā izgājuši vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku.

Arī ēkas iekšienē radušies dažādi incidenti. Spīkeru Vladimiru Litvinu sākuši apmētāt ar olām laikā, kad viņš centies iziet tribīnē. Līdzko viņš paziņojis par sēdes atklāšanu, zālē sācies kautiņš. Sēdes noslēgumā tika aizdedzināta dūmu svece un daļa deputātu pametuši zāli, tomēr gala lēmums ticis nolasīts.

Ukrainas nacionālās organizācijas "Svoboda" piekritēji pēc ratifikācijas mēģinājuši ielauzties parlamenta ēkām, ziņo RIANovosti.

Noslēgtās Ukrainas -Krievijas vienošanās pretinieki uzbrukuši milicijas kordonam, mēģinot izlauzties tam cauri vairākās vietās. Kādam no mītiņa dalībniekiem izdevies izlauzties cauri kordonam, bet viņu aizturējuši milicijas darbinieki, savukārt pārējie mītiņa dalībnieki aplenkuši šos miličus un kaujoties atbrīvojuši aizturēto.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ 29 nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, piektdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais