Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Grieķija brīdina starptautiskos spekulantus

Grieķija, kas cer tuvākajā laikā no Eiropas Savienības un Starptautiskā Valūtas fonda saņemt 45 miljardu eiro lielu finansiālo palīdzību, brīdinājusi starptautiskos spekulantus neizmantot Grieķijas finansiālās grūtības un necensties iedzīvoties, spekulējot uz šīs valsts ekonomikas sabrukumu.

Par aizdevuma pieprasīšanu Grieķija oficiāli paziņoja piektdien, un nedēļas nogalē šīs valsts finanšu ministram Georgem Papakonstantinu Vašingtonā bijušas vairākas tikšanās ar SVF amatpersonām, lai precizētu palīdzības nosacījumus. Pēc šīm sarunām G. Papakonstantinu atzinis, ka uz Grieķijas rēķina mēģina iedzīvoties starptautiskie spekulanti, kuri izdara īstermiņa ieguldījumus cerībā, ka Grieķijas vērtspapīru vērtība kritīsies un valsti gaida ekonomisks sabrukums. "Es redzu, ka ļaudis veic noteiktas darbības. Viss, ko es varu teikt – viņi riskē zaudēt pēdējo kreklu," sacījis G. Papakonstantinu.

Pašlaik viņam priekšā ir grūtas sarunas ar Vāciju, kurai būtu jānodrošina lielākā daļa (8,4 miljardi eiro) aizdevuma. "Mēs neesam gatavi parakstīt neaizpildītu čeku. Jautājums par to, ka Grieķija saņems aizdevumu no Eiropas, vēl nav izlemts. Aizdevums būs tikai tādā gadījumā, ja netiks atrasts cits veids, kā stabilizēt mūsu kopējo valūtu," svētdien izteicies Vācijas ārlietu ministrs Gvido Vestervelle. Jāpiebilst, ka Vācijā 9. maijā gaidāmas reģionālās vēlēšanas un to tuvošanos opozīcija izmanto, lai kritizētu valdošos kristīgos demokrātus, kuri pauduši gatavību piešķirt Grieķijai aizdevumu ar noteikumu, ka šī valsts nopietni rīkosies, lai samazinātu budžeta deficītu. Interesanti, ka opozīcijas argumentus atkārtojis arī valdošajā koalīcijā ietilpstošo Brīvo demokrātu partijas (FDP) līderis G. Vestervelle. "Pilsoņiem nevajadzētu rasties priekšstatam, ka mums ir nauda visam: bankām, autorūpniecībai, Eiropas solidaritātei, bet tikai ne nodokļu izlīdzināšanai. Ar mūsu partiju tas neies cauri," viņš sacījis uzrunā vēlētājiem, kuru citē Euronews. Tomēr vakar Vācijas vadošie likumdevēji pulcējušies uz sanāksmi pie finanšu ministra Volfganga Šoibles, lai spriestu par izmaiņām likumdošanā, kas ļautu sniegt Grieķijai nepieciešamo palīdzību.

AFP uzsver, ka arī Grieķija nevar ilgi gaidīt, jo līdz 19. maijam tai jāatmaksā iepriekšējie aizdevumi vairāk nekā 8 miljardu eiro apjomā un naudas šim mērķim budžetā pašlaik nav. "Mēs esam pārliecināti, ka viss tiks paveikts laikā un mums būs iespēja bez problēmām finansēt Grieķijas parādu," optimistiski sacījis G. Papakonstantinu, kurš noliedzis parāda restrukturizēšanas iespēju un uzsvēris, ka Grieķija neizstāsies no eirozonas.