Ungāru labējie vēlēšanās svin uzvaru

Svētdien Ungārijā notikušo parlamenta vēlēšanu otrajā kārtā labēji centriskajai partijai Fidesz izdevies nodrošināt sev divas trešdaļas deputātu mandātu, kas dos tai iespēju izdarīt grozījumus konstitūcijā. Pēc astoņu gadu pārtraukuma premjera krēslā atgriezīsies Viktors Orbans, kurš balsošanas rezultātus nosaucis par "vēlēšanu iecirkņos notikušu revolūciju".

AP vēsta, ka saskaņā ar provizoriskajiem datiem Fidesz ieguvusi 263 no 386 deputātu mandātiem, tālu aiz sevis atstājot līdz šim valdījušos sociālistus (59 mandāti), labējos radikāļus no partijas Jobbik (47 mandāti) un zaļos (16 mandātu). Vēl vienu deputāta mandātu ieguvis neatkarīgais kandidāts. "Tā ir liela iespēja, bet vienlaikus arī liels risks. Ja viņu [plānotās] reformas izrādīsies politiska kļūda, viņiem pašiem būs jāuzņemas visa atbildība un nebūs neviena cita, ko vainot," sarunā ar AP sacījis Budapeštas pētniecības un konsultāciju kompānijas Political Capital analītiķis Peters Kreko.

V. Orbans solījis pacelt Ungāriju no sociālisma drupām, radīt jaunas darba vietas, kā arī samazināt nodokļus un valsts pārvaldes birokrātisko aparātu. Fidesz iecerējusi veikt parlamenta vēlēšanu sistēmas reformu, uz pusi samazinot deputātu skaitu, grozīt likumu par medijiem, kā arī piešķirt pilsonību ārzemēs dzīvojošajiem ungāriem, vēsta Euronews, piebilstot, ka pēdējais solis ar lielām bažām tiek gaidīs Ungārijas kaimiņvalstīs un var saasināt Budapeštas attiecības ar kaimiņiem.

Jaunais premjerministrs jau solījis, ka nekavējoties uzsāks sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem (Ungārija no SVF aizņēmusies 20 miljardus eiro), lai grozītu aizņēmuma nosacījumus. Pašreizējie nosacījumi paredz, ka budžeta deficīts šogad nedrīkst pārniegt 3,8% no iekšzemes kopprodukta, taču V. Orbans vēlas no aizdevējiem panākt zināmas atlaides, kas viņam dotu iespēju kaut nedaudz sildīt ekonomiku un pildīt savus priekšvēlēšanu solījumus. Tiesa, starptautiskie analītiķi jau norādījuši, ka Fidesz solījumi ātri izvest valsti no ekonomiskās krīzes var būt ļoti grūti izpildāmi. Īstermiņā forinta kurss gan pieaudzis, taču Reuters brīdina, ka medusmēnesis varētu nebūt ilgs, jo starptautiskie investori sekos tam, kā valdības solījumi par nodokļu samazināšanu saskan ar apņēmību samazināt budžeta deficītu. No otras puses, valdībai uz rokām skatīties solījusies arī labējā Jobbik partija. "Miljons cilvēku gaida nodokļu samazināšanu, miljons cer, ka tiks novērsti draudi viņus izlikt no majām, ka tiks apkarota noziedzība. Ja jaunā valdība cer nepildīt savus priekšvēlēšanu solījumus, mēs tai par tiem atgādināsim ar visiem parlamentārajiem instrumentiem un demokrātiskajiem instrumentiem ārpus parlamenta," brīdinājis Jobbik līderis Gabors Vona.

Svarīgākais