Jemenā mēģina nogalināt britu sūtni

Viens cilvēks gājis bojā un trīs ievainoti eksplozijā, kas vakarrīt nograndusi Jemenas galvaspilsētā Sanā un bijusi vērsta pret Lielbritānijas vēstnieku Jemenā Timu Torlotu. Tiek uzskatīts, ka bojā gājušais ir terorists – pašnāvnieks.

Reuters, atsaucoties uz vēstniecības drošības dienestu, ziņo, ka kāds cilvēks uzspridzinājies blakus T. Torlota automašīnai brīdī, kad vēstnieks no rīta devies uz darbu. Sprādzienā ievainoti divi policisti, kuri ar savu patruļmašīnu eskortējuši vēstnieku, un kāds nejaušs garāmgājējs. Lielbritānijas Ārlietu ministrija informējusi, ka neviens no vēstniecības darbiniekiem nav cietis, tomēr drošības apsvērumu dēļ vēstniecība vakar bijusi slēgta. AFP vēsta, ka uzbrukums noticis aptuveni 600 metru no vēstniecības ēkas un vienīgais iemesls, kādēļ tas nav izdevies – terorists spridzekli aktivizējis mazliet par vēlu. Aculiecinieki intervijā AP stāstījuši, ka spridzinātājs bijis jauns vīrietis, kurš maskēšanās nolūkos valkājis studenta formas tērpu.

BBC atgādina, ka šis nav pirmais atentāta mēģinājums pret ārzemju diplomātiem Sanā. 2009. gada pavasarī kāds terorists – pašnāvnieks mēģināja uzspridzināt Dienvidkorejas diplomāta automašīnu, taču arī šis uzbrukums bija neveiksmīgs. Savukārt 2008. gada septembrī islāmistu kaujinieki aktivizēja spridzekļus pie ASV vēstniecības ēkas, nogalinot 16 cilvēku. Pagājušā gada decembrī Jemenas varas iestādēm izdevās aizturēt vairākus radikāļus, kuri bija plānojuši līdzīgu uzbrukumu arī Lielbritānijas vēstniecībai. Drošības eksperti norādījuši, ka arī vakardienas uzbrukumu visticamāk sarīkojuši ar starptautisko teroristu tīklu Al Qaeda saistīti spēki. AFP atgādina, ka janvārī, pēc islāmistu draudiem, ASV un Lielbritānijas vēstniecības uz pāris dienām jau bija slēgtas.

Svarīgākais