"Arctic Sea" nolaupītājus pratinās, izmantojot melu detektoru

Par kravas kuģa "Arctic Sea" nolaupīšanu apsūdzētie tiks pratināti, izmantojot melu detektoru, pavēstīja advokāts Omars Ahmedovs, kurš pārstāv viena apsūdzētā - Latvijas iedzīvotāja Dmitrija Savina - intereses.

Izmeklētāji advokātu informējuši, ka grasās Savina pratināšanā izmantot melu detektoru. Tiesa, vēlāk Ahmedovam likumsargi piezvanījuši vēlreiz un pavēstījuši, ka plānotā pratināšana atlikta.

Arī apsūdzētā Dmitrija Bartenjeva advokāts Konstantīns Baranovskis žurnālistiem atzina, ka ar viņu runājuši par iespējamo melu detektora izmantošanu. Kad advokāts piektdien ieradies izmeklēšanas izolatorā, trīs stundu laikā pratināšana nav sākusies, un viņš devies prom.

Atbilstoši likumam, lai pratināšanā varētu izmantot melu detektoru, vajadzīga rakstiska pratināmā piekrišana. Baranovskis sacīja, ka nezina, vai viņa aizstāvamais piekritīs pārbaudei.

"Pētījumu veic mašīna, bet rezultātus apstrādā cilvēks, kas bieži vien strādā izmeklētāju interesēs," skaidroja advokāts.

"Arctic Sea" ar 15 krievu apkalpi tika nolaupīts 24.jūlijā Baltijas jūrā pie Zviedrijas krastiem. Krievija par kuģa nolaupīšanu apsūdzības izvirzījusi astoņiem vīriešiem - sešiem Igaunijas valstspiederīgajiem un diviem Latvijas iedzīvotājiem - Latvijas pilsonim Vitālijam Lepinam un nepilsonim Dmitrijam Savinam.

27.augustā visiem aizturētajiem izvirzītas apsūdzības kuģa nolaupīšanā.

Pēc Krievijas versijas, pie "Arctic Sea" piepeldējusi piepūšamā ātrlaiva, kurā atradušies pirāti. Noziedznieki apgalvojuši, ka viņu laivai ir nopietni bojājumi, tomēr tūlīt pēc uzkāpšanas uz kuģa to sagrābuši. Kuģa apkalpes locekļi žurnālistiem stāstīja, ka nolaupītāji bija ģērbušies melnās formās, kam uz muguras bijis uzraksts "POLICIA".

Pēc tam "Arctic Sea", izpildot pirātu prasību, ar izslēgtām navigācijas iekārtām devies Āfrikas virzienā.

Krievijas amatpersonas paziņoja, ka tās karakuģa "Ladnij" apkalpe 17.augustā pamanījusi nolaupīto "Arctic Sea" Zaļā raga salu piekrastē, atbrīvojusi visus 15 kravas kuģa jūrniekus, bet pirātus - sagūstījusi.

Krievija nav sniegusi skaidru informāciju, kāpēc aizdomās turētie pirāti uzbrukuši kuģim ar salīdzinoši nenozīmīgu kokmateriālu kravu Baltijas jūrā, kas ir viens no vislabāk uzraudzītajiem jūras ceļiem. Krievijas amatpersonu sniegtā haotiskā un pretrunīgā informācija "Arctic Sea" mīklainajā pazušanas sāgā arī izraisījusi minējumus, ka kuģim bijusi kāda slepena ieroču vai pat kodolieroču krava.