Saļogās korejietes uzstādītie alpīnisma rekordi

Korejietes Ohas Ein Sunas plānus kļūt par pirmo sievieti pasaulē, kas uzkāpusi 14 pasaules augstākajās virsotnēs apdraud viņas konkurentes paziņojums par krāpšanos pērnā gada kāpienā Kančendžangā, kas ir pasaules trešā augstākā virsotne.

Pašlaik O. Ein Suna, kura ir publiski aizstāvējusi savu sasniegumu, kāpj nākamajā Himalaju virsotnē Annapurnā.

Visiem kāpējiem, kas šajā virsotnē uzkāpj, par savu veikumu ir jāziņo 86 gadus vecajai Katmandu dzīvojošajai amerikānietei Elizabetei Houlijai un jāatbild uz jautājumiem par kāpienu. Viņa tiek uzskatīta par šīs virsotnes alpīnistu šķīrējtiesnesi, bet oficiālu amatpersonu, kas izvērtē alpīnistu sasniegumus, nav.

E. Pasabana stāstījusi, ka korejiešu alpīniste esot centusies Kančendžangā uzkāpt pirmā, tomēr, tā kā laikapstākļi bijuši slikti, tad neviens cits no malas viņu virsotnē redzējis nav, ja neskaita viņas šerpu. Arī fotogrāfija no virsotnes neesot pārliecinoša un, iespējams, ir uzņemta kādā zemākā virsotnē.

Pēc šo liecību uzklausīšanas E. Houlija, kam sākotnēji šaubas nebija bijušas, O. Ein Sunas kāpienu Kančendžangas savā reģistrā ir nomainījusi uz „apstrīdēts”, un lietā vēl gaidāma izmeklēšana.