Sapņošana palīdz mācīties

Snauda pēc tam, kad apgūts kaut kas jauns, var palīdzēt iemācīto nostiprināt atmiņā — ja vien gulēšanas laikā rādās sapņi.

Zinātnieki ir atklājuši, ka cilvēki, kas sapņo par jaunu uzdevumu, to pēc pamošanās veikt spēj labāk nekā tie, kas pirms tam nav gulējuši vai sapņojuši.

Pētījuma brīvprātīgie tika aicināti apgūt labirinta spēles maršrutu datorā tā, lai viņi pēcāk spētu atrast labirintā izeju. Tie dalībnieki, kam pirms pārbaudes tika atļauts nosnausties un kas šajā laikā bija sapņojuši par uzdevumu, ar to galā tika ātrāk nekā pārējie.

Zinātnieki domā, ka sapņi ir pazīme, ka smadzenes miegā apstrādā informāciju par uzdevumu, un šādā veidā smadzenes vienu un to pašu jautājumu var pētīt dažādos līmeņos un veiksmīgāk atrisināt. „Sapņi parāda smadzeņu mēģinājumus atrast asociācijas atmiņām, lai tās padarītu derīgākas nākotnē,” saka viens no pētījuma autoriem, Hārvarda Medicīnas skolas pētnieks Roberts Stikgolds.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais