ASV negrasās mainīt negatīvo nostāju pret kodolvienošanos ar Irānu

© SCANPIX

ASV ceturtdien ANO Ņujorkā apliecināja, ka negrasās mainīt savu negatīvo nostāju pret kodolvienošanos ar Irānu, vienlaikus Eiropas valstis pauda līgumam stingru atbalstu un uzstāja, ka tam ir jāpaliek spēkā.

ASV prezidents Donalds Tramps šogad ļāva noprast, ka vēlas izstāties no vienošanās, kas tika pamākta viņa priekšgājēja Baraka Obamas laikos, skaidrojot, ka Irāna "nedzīvo atbilstoši [līguma] garam".

"Kamēr Irāna turpina destruktīvu, destabilizējošu uzvedību, tai nebūs normālu attiecību ar ASV un pārējo pasauli," sacīja ASV vēstniece ANO Nikija Heilija.

Kaut arī Irānas janvārī veiktais ballistiskās raķetes izmēģinājums neatbilst 2231.rezolūcijai, ar kuru tika apstiprināta vienošanās, tas vienošanos nepārkāpj, sacīja Itālijas sūtnis ANO Sebastiano Kardi, informējot Drošības padomi par kārtējo ziņojumu līguma lietā.

"Pusotru gadu pēc līguma īstenošanas sākuma nav šaubu - vienošanās darbojas. Visi dalībnieki pilda savas saistības. Tas ir svarīgs ieguldījums reģiona drošībai un stabilitātei," uzsvēra Vācijas sūtnis ANO Haralds Brauns.

Svarīgākais