Ņujorkā cīnās pret mafiju

Ņujorkā apcietināti 14 noziedzīgā Gambino klana locekļi, kuriem izvirzītas apsūdzības slepkavībās, reketā, nepilngadīgo iesaistīšanā prostitūcijā un mēģinājumos izdarīt spiedienu uz zvērinātajiem. Aizturēto vidū ir arī 69 gadus vecais Daniels Marino, kurš tiek uzskatīts par pašreizējo Gambino klana vadītāju.

"Šodien Gambino ģimene zaudējusi vienu no tās līderiem, kritušas arī vairākas uzlecošās zvaigznes. Mēs turpināsim sadarbību ar Federālo izmeklēšanas biroju, lai iznīdētu mafiju un pārtrauktu organizētās noziedzības uzbrukumus šīs pilsētas iedzīvotājiem un biznesam," CNN citē Ņujorkas prokurora Prēta Bhararas sacīto. Viņš arī piebildis, ka aresti liecina – uzskats par to, ka mafija jau ir mirusi, nav pareizs. "Mūsdienu bandīti ir mazāk uzkrītoši, mazāk pamanāmi, mazāk valdzinoši nekā viņu priekšteči, bet tāpat terorizē uzņēmējus, izmanto beisbola nūjas, un cilvēkiem nākas ārstēties slimnīcās," sacījis P. Bharara, kurš piebildis, ka D. Marino pakļautībā bijuši aptuveni 200 kaujinieku un simtiem palīgu, kas nodarbojušies ar puslegālu vai nelegālu biznesu.

Gambino klana vadonis tiek turēts aizdomās par vismaz divām slepkavībām, vēsta AFP. 1989. gadā tika nogalināts klana loceklis Tomass Spinelli, bet 1998. gadā – D. Marino krustdēls Frenks Haidels. Tiek uzskatīts, ka mafija viņus turējusi aizdomās par sadarbību ar varasiestādēm. Jāpiebilst, ka T. Spinelli mirstīgās atliekas tā arī nav atrastas, tādēļ izmeklētājiem šo noziegumu būs sarežģīti pierādīt.

AP atgādina, ka Gambino klans ir viena no piecām ģimenēm, kas tradicionāli kontrolējusi Ņujorkas noziedzīgo pagrīdi. Savu nosaukumu tā ieguvusi, pateicoties Karlo Gambino, kurš bija šā grupējuma līderis 1963. gadā, kad ASV varasiestādes sāka pievērst lielāku uzmanību organizētās noziedzības struktūrām. Vēlāk šo klanu vadījuši Paulo Kastelano un Džons Gotti, kurš 1985. gadā organizēja sava bosa slepkavību un pārņēma varu. 1992. gadā, pateicoties mafijas pārbēdzēja Semija Grevano liecībām, Dž. Gotti izdevās apcietināt, viņam tika piespriests mūža ieslodzījums, un 2002. gadā viņš cietumā nomira. Pēdējo gadu laikā vairākkārt mēģināts notiesāt Dž. Gotti dēlu Džonu Gotti II, taču viņa vainas pierādījumi bijuši nepietiekami. Pats Dž. Gotti II uzsvēris, ka jau pirms daudziem gadiem sarāvis visas saiknes ar organizēto noziedzību.