Iespējams, atrasts lietuviešu pedofilu slepkavas līķis

Par divām pērnruden izdarītām slepkavībām aizdomās turētā Kauņas rajona iedzīvotāja Drasjus Ķeža tuvinieki apliecinājuši, ka pagājušās nedēļas nogalē Kauņas tuvumā tiešām atrastas viņa mirstīgās atliekas. Tomēr Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes vēl nav formulējušas attiecīgu atzinumu un par šo notikumu runā izvairīgi.

Tikmēr šī ieilgusī un neskaidrā lieta, iespējams, ieguvusi jaunu pavērsienu - apsūdzība abās slepkavībās var tikt izvirzīta Ķeža draugam Albertam Žiļum, kas nesen aizturēts Spānijā.

Vēl citu versiju medijos izvirzījis bijušais Lietuvas policijas ģenerālkomisārs Vītauts Grigaravičs, kas sliecas abas pērnrudens slepkavības saistīt ar bēdīgi slaveno Kauņas Daktaru bandu.

Trešdienas pēcpusdienā vietā pie Kauņas ūdenskrātuves, kur tika atrasts cilvēka līķis, sarīkota plaša Lietuvas speciālo dienestu operācija, kurā piedalījās vairāk nekā simts vīru, tai skaitā kinologi ar suņiem. Viņi pārmeklēja mežu, cerot tur vēl atrast lietiskos pierādījumus, kas palīdzētu lietas turpmākajā izmeklēšanā, vēsta portāls "Lrytas.lt". Paredzēts pārmeklēt arī tuvējās mājas, lai pārbaudītu versiju, vai pusgadu meklētais Ķedis nav slēpies šajā apkaimē.

Kopš oktobra sākuma, kad Lietuvā tika nošauti divi cilvēki, 37 gadus vecais Kauņas rajona iedzīvotājs Drasjus Ķedis izsludināts starptautiskajā meklēšanā.

Jau gadu pirms tam viņš medijiem izsūtītā paziņojumā tika apsūdzējis vienu slepkavības upuri - tiesnesi Jonu Furmanaviču - un vēl divus vīriešus savas mazās meitiņas seksuālā izmantošanā. Otru nogalināto - savas bijušās civilsievas māsu Violetu Naruševičieni - viņš vainojis pedofilu atbalstīšanā, bet Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes - ilgstošā nespējā un negribēšanā šīs apsūdzības izmeklēt.

Notikušais radīja plašu atbalsi medijos un lika jūtami sarosīties dažādām Lietuvas institūcijām. Saistībā ar tā dēvētās Kauņas pedofilijas lietas izmeklēšanu šai laikā sodīti vairāki prokurori, bet ģenerālprokurors Aļģimants Valantins atkāpies no amata.

Drīz pēc slepkavībām attiecībā uz Ķedi tika izdots Eiropas aresta orderis. Pirms nepilnām divām nedēļām portāls "lrytas.lt", atsaucoties uz Spānijas medijiem, vēstīja, ka Ķedis varētu slēpties Vidusjūras piekrastē, šīs valsts austrumdaļā.

Pēc Lietuvas mediju ziņām, Ķeža mirstīgās atliekas atrastas pagājušajā sestdienā, sakopjot Kauņas ūdenskrātuves apkārtni lielās pavasara talkas laikā, un svešiniekiem atpazīt viņu pēc ārējā veidola esot bijis grūti, tomēr Ķedi identificējuši vairāki piederīgie, arī viņa māsa un bijusī civilsieva. Netālu atrasta arī pistole ar klusinātāju.

Ķeža tuvinieki izteikuši pārliecību, ka viņš nogalināts, lai gan uz viņa ķermeņa nav atrastas nekādas vardarbības pēdas. Medijos cita starpā izskanējusi arī versija, ka viņš vienkārši nosalis.

Tomēr portāli pievērš uzmanību arī apstāklim, ka Ķeža iespējamais nāves laiks varētu būt sakritis ar viņa drauga Žiļus aizturēšanu Spānijā.

Tikmēr bijušais Lietuvas policijas ģenerālkomisārs Grigaravičs portālā "Balsas.lt" izteicis negaidītu versiju - proti, viņaprāt šo lietu, kas bija izraisījusi tik plašu rezonansi sabiedrībā, iespējams, izmantojusi tā dēvētā Daktaru banda pēc tam, kad pērn septembrī Bulgārijā tika aizturēts Kauņas noziedzīgās pasaules barvedis Henriks Daktars.

Grigaravičs pieļāvis iespēju, ka Daktaru banda nolēmusi nogalināt tiesnesi Furmanaviču, lai iebiedētu citus Lietuvas tiesnešus, kuriem tuvākajā laikā nāksies iztiesāt Kauņas noziedzīgās pasaules veterānu noziegumus. Savukārt Ķeža civilisievas māsa nogalināta tāpēc vien, lai sajauktu pēdas.

Kā uzsvēris bijušais Lietuvas policijas vadītājs, daudz ko izšķirs ekspertu atzinums attiecībā uz Ķeža nāves brīdi.

Pēc Grigaraviča teiktā, pirms kāda laika Ķeža tuvinieki vērsušies pie viņa ar lūgumu palīdzēt sameklēt viņu radinieka pēdas, bet aizņemtības dēļ viņš atteicies.