Armija piedraud Bangkokas demonstrantiem

Taizemes opozīcijas piekritēji, kuri jau vairāk nekā mēnesi turpina demonstrācijas Bangkokā, bijuši spiesti atcelt vakar ieplānoto protesta gājienu pēc tam, kad armijas pavēlniecība piedraudējusi ne tikai izmantot asaru gāzi, bet atklāt uguni, ja demonstranti mēģinās ielauzties Silomas rajonā, kas tiek uzskatīts par Bangkokas biznesa centru.

Tomēr no tālākām protesta akcijām opozīcija negatavojas atteikties.

AFP atgādina, ka policijas un armijas spēki Silomas rajonā tika ievesti šīs nedēļas sākumā, lai pārtrauktu nekārtības. Karavīri ierīkojuši pagaidu pozīcijas un stingri piekodinājuši demonstrantiem tām netuvoties. "Sākumā drošības spēki izmantos asaru gāzi, taču, ja tas protestētājus neapstādinās, mums nāksies pielietot šaujamieročus," bez aplinkiem paziņojis armijas pārstāvis Sunserns Kevkumnerds. Viņš gan licis saprast, ka aktīvu darbību armija, ja vien to neizprovocēs demonstranti, pati neuzsāks.

Jāatgādina, ka 10. aprīlī jau notika viens neveiksmīgs mēģinājums izklīdināt desmitiem tūkstošus demonstrantu un sadursmēs vismaz 25 cilvēki gāja bojā, bet ap 800 tika ievainoti. Pēc šīm sadursmēm Sunserns sarkanajos kreklos tērptos ļaudis, kuri pieprasa parlamenta atlaišanu un 2006. gadā gāztā premjera Taksina Šinavatras atgriešanos valstī, pat nosaucis par teroristiem. Vakar Sunserns pauda bažas par jaunām provokācijām no protestēju puses un paziņoja, ka saskaņā ar izlūkdienestu rīcībā esošo informāciju daļa no viņiem esot bruņoti ar rokasgranātām, Molotova kokteiļiem un pudelēm, kurā iepildīta skābe.

Ar brīdinājumu nācis klajā arī Taizemes premjera vietnieks Suteps Taugsubans, kurš pavēstījis, ka armija saņēmusi pavēli, kas tai ļauj pašaizsardzības nolūkos atklāt uguni. "Valdība vēlas nodibināt likuma kārtību, taču tas nenozīmē, ka mēs to darīsim šodien vai rīt," viņš piebildis, mēģinot kliedēt baumas, ka premjers Abhisits Vačačiva devis armijai pilnīgu rīcības brīvību un tā gatavojas operācijai, kuras mērķis būtu padzīt demonstrantus no galvaspilsētas. "Mēs rīkosimies tā, lai tiktu radīti pēc iespējas mazāki postījumi. Es gan nevaru pateikt, kad tas notiks," piebildis premjera vietnieks.

Opozīcijas līderis Natavuts Saikuars, pavēstot par vakar iecerētā gājiena atcelšanu, paziņojis, ka tā vietā opozīcija visus spēkus koncentrēs savas nometnes nocietināšanai. AFP vēsta, ka pašlaik šajā nometnē atrodoties ap 6500 opozīcijas aktīvistu, taču īsā laikā viņu skaits var pieaugt vismaz līdz 50 000 cilvēku. Jāpiebilst, ka pati opozīcija apgalvojusi, ka protesta akcijās piedalās līdz miljonam cilvēku, savukārt varasiestādes vēstījušas, ka neviens no mītiņiem nav sapulcējis vairāk par 100 000 cilvēku. Vakar opozīcija kārtējo reizi noraidījusi A. Večačivas priekšlikumu pasteidzināt vēlēšanu norisi un sarīkot tās tuvākā gada laikā. Demonstranti vēlas nekavējošu parlamenta atlaišanu un jaunas vēlēšanas un uzsver, ka A. Večačivas valdība nav leģitīma, jo to iecēlis parlaments, nevis ievēlējusi tauta.

AP vēsta, ka situācija Taizemes galvaspilsētā kļūstot aizvien saspringtāka. Tā kā opozīcijas demonstranti un drošības spēki savas pozīcijas ieņēmuši pašā pilsētas centrā, daudzi tūristi, baidoties no iespējamām sadursmēm, pamet Bangkoku. Valdība, kas labi apzinās tūrisma industrijas ietekmi uz valsts ekonomiku, gan solījusi, ka iekšējās nesaskaņas nekādā veidā neietekmēs viesus, tomēr armijas uzstādītie dzeloņdrāšu žogi, kā arī opozīcijas aktīvistu pieaugošā agresivitāte rada bažas par plašām nekārtībām. Uz laiku jau slēgts Holiday Inn hotelis, bet kaimiņos esošās InterContinental viesnīcas administrācija vakarrīt ieteica saviem viesiem pameklēt kādu drošāku apmešanās vietu.

Svarīgākais