Vairākas Eiropas valstis atver savas gaisa telpas

Trešdien samazinājusies vulkānisko pelnu koncentrācija, tāpēc vairākas Eiropas valstis atvērušas savas gaisa telpas.

Dānija visu savu gaisa telpu atvērusi trešdien plkst.9 pēc Griničas laika (plkst.12 pēc Latvijas laika), vēsta nacionālā aviācijas pārvalde "Naviair".

Pārvalde plkst.2 pēc vietējā laika (plkst.3 pēc Latvijas laika) jau atvērusi lielāko daļu Dānijas gaisa telpas, tostarp virs Kopenhāgenas lidostas. Tikai Dānijas ziemeļu daļā vēl aizliegti lidojumi zem 6000 metru virs jūras līmeņa.

"Saskaņā ar jaunākajiem ziņojumiem pelnu mākonis debesīs virs Dānijas ir izklīdis, ļaujot atvērt visu gaisa telpu un lidostas," norāda Dānijas nacionālā lidsabiedrība "Naviair".

Dānijas gaisa telpa būs atvērta vismaz līdz ceturtdienas plkst.2.

Tajā pat laikā Norvēģijas varasiestādes trešdien pagarināja savas gaisa telpas atvēršanu līdz vismaz plkst.14 pēc vietējā laika (plkst.15 pēc Latvijas laika), jo saņemtas labvēlīgas prognozes par vulkānisko pelnu mākoņa kustību.

"Līdz plkst.14 gaisa telpa būs atvērta bez ierobežojumiem, tostarp zona virs naftas ieguves platformām jūrā. Pēc tam Norvēģijas gaisa telpā ierobežojumi, visticamāk, nebūs līdz ceturtdienas plkst.2 pēc vietējā laika (plkst.3 pēc Latvijas laika)," norāda Norvēģijas Aviācijas pārvalde.

Savukārt lielākā daļa Somijas lidostu, tostarp Helsinkos, uz laiku darbību varētu atsākt trešdien līdz plkst.12 pēc vietējā un Latvijas laika.

"Helsinku Vantā lidostas gaisa satiksmes kontrole jau darbojas, un citi lidostas pakalpojumi, tostarp terminālu darbība, varētu atjaunoties līdz plkst.12," paziņoja Somijas lidostu operators "Finavia".

Arī Vācija trešdien paziņojusi, ka plkst.9 pēc Griničas laika pilnībā atvērs savu gaisa telpu.

Patlaban Vācijā jau darbojas 11 no 16 starptautiskajām lidostām.