Lielbritānijā notiek parlamenta vēlēšanas

© scanpix

Lielbritānijā šodien notiek parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, kurās, kā liecina aptauja, pie varas esošie konservatīvie varētu zaudēt savu absolūto vairākumu parlamentā.

Premjerministre Terēza Meja pirmstermiņa vēlēšanas izsludināja nolūkā stiprināt savas pozīcijas pirms sarunu uzsākšanas par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), taču vēl aprīlī šķietami nepārvaramais toriju pārsvars pār opozīcijā esošajiem leiboristiem pēdējā laikā strauji sarucis.

Aptaujas, kas pagājušajā nedēļā veiktas laikā no ceturtdienas līdz piektdienai, pamatā uzrādīja maz pārmaiņu salīdzinājumā ar iepriekšējām aptaujām, apstiprinot, ka konservatīvo pārsvars starp leiboristiem saglabājies četru līdz 12 procentpunktu robežās.

Lielās atšķirības starp dažādajām aptaujām atspoguļo aptauju veicēju pielietotās dažādās metodoloģijas.

Tikmēr aplēses liecina, ka konservatīvie, domājams, zaudēs absolūto vairākumu, ja vēlēšanās viņu pārsvars pār leiboristiem nepārsniegs piecus procentpunktus.

Taču gadījumā, ja toriju vairākums tiks nopietni iedragāts, pastāv vismaz teorētiska iespēja, ka leiboristi varētu mēģināt pārņemt varu koalīcijā ar skotu nacionālistiem (SNP) un liberāldemokrātiem.

Tomēr vairums ekspertu uzskata, ka konservatīvo panākumi būs lielāki, nekā liecina aptaujas, jo sešās no septiņām pēdējām Lielbritānijas parlamenta vēlēšanām bijis tieši tā.

Taču pēc 2015.gada vēlēšanām, kuru rezultātu prognozes izrādījās īpaši neprecīzas, aptauju veicēji ir modificējuši savas metodoloģijas.

Turklāt divi pēdējās nedēļas notikumi var atstāt savu ietekmi uz vēlēšanu iznākumu.

Pagājušajā ceturtdienā ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja par izstāšanos no Parīzes līguma par klimata izmaiņu ierobežošanu. Šis lēmums izpelnījās asu pasaules līderu kritiku, taču Meja tai nepievienojās.

Ietekmi uz vēlēšanām var atstāt arī sestdien Londonā notikušais terorakts, pēc kura konservatīvie izpelnījās kritiku par policijas finansējuma samazināšanu.

Balsošana Lielbritānijā beigsies plkst.22.00 (plkst.24 pēc Latvijas laika). Tūlīt jau pēc tam tiks publicēti nobalsojušo vēlētāju aptauju rezultāti, kas, kā liecina vēsture, parasti ir bijuši daudz precīzāki nekā pirms vēlēšanām veiktās aptaujas.

Tūlīt pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas sāksies arī balsu skaitīšana, un paredzams, ka līdz piektdienai plkst.6 (plkst.8 pēc Latvijas laika) būs zināms arī vēlēšanu iznākums vairumā no vēlēšanu apgabaliem.

Svarīgākais