Pārmaiņas Lietuvā; alkoholu varēs iegādāties no 20 gadu vecuma

© F64

Ceturtdien Lietuvas Seims galīgajā lasījumā pieņēma jaunu Alkohola kontroles likumu. Jaunais likums paredz to, ka no nākamā gada Lietuvā alkoholiskos dzērienus varēs iegādāties un lietot tikai no 20 gadu vecuma.

Alkohola kontroles likums ir paredzēts, lai samazinātu alkohola patēriņu valstī. Kā ziņo LETA, likumu balsojumā atbalstīja 101 deputāts savukārt desmit parlamenta locekļi balsoja pret un desmit atturējās.

Pārmaiņas ir arī sagaidāmas reklāmas nozarē. Sākot no 2018. gada, Lietuvā būs aizliegta jebkāda reklāma saistībā ar alkoholiskajiem dzērieniem. Vienīgais atļauti būs informatīvie ziņojumi, kas adresēti nozares speciālistiem, kā arī nebūs aizliegta uzņēmumu atribūtika ar alkohola ražotāju zīmoliem.

Pārmaiņas skars arī alkohola tirdzniecības laiku. Darbadienās un sestdienās stipros dzērienus varēs tirgot no plkst. 10.00 līdz 20.00, taču svētdienās no 10.00 līdz 15.00, izņemot sabiedriskās ēdināšanas vietas.

Tāpat visos lielajos pasākumos no 2020. gada būs atļauts tirgot dzērienus, kuru stiprums nepārsniedz 7,5 grādus. Savukārt pludmalēs alkohola tirdzniecība būs aizliegta.

Pārmaiņas skars arī sabiedriskās ēdināšanas iestādes. Vasarā kafejnīcās, bāros alkoholu varēs tirgot ārā līdz 40 metru attālumā no ēdināšanas iestādes. Šo attālumu pašvaldības varēs koriģēt, kā arī aizliegt tirdzniecību vispār.

Jauno Alkohola kontroles likumu vēl jāparaksta Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei.