Eiropas ministri vienojas pakāpeniski samazināt aviosatiksmes ierobežojumus

© Scanpix/AFP

Eiropas valstu transporta ministri vienojušies no otrdienas pakāpeniski samazināt aviosatiksmes ierobežojumus, kas noteikti sakarā ar Īslandes vulkānisko pelnu izplatību, paziņojusi Eiropas Komisija (EK).

"No rīturīta lidojumi pamazām atsāksies," pirmdien pēc ilgas Eiropas Savienības (ES) ministru videokonferences žurnālistiem sacījis ES transporta komisārs Sīms Kallass. "Drošības jautājumos nekādu kompromisu nedrīkst būt. Visi lēmumi jābalsta uz zinātniskiem pierādījumiem un ekspertu analīzēm," viņš piebildis.

Kā teikts Īrijas Aviācijas pārvaldes paziņojumā, Eiropa atvieglos ierobežojumus, nodrošinot pakāpenisku lidojumu atsākšanu no otrdienas rīta, bet normālas gaisa satiksmes atjaunošanās nav paredzama vēl trīs vai četras dienas.

"Reģionos ar zemāku piesārņojuma līmeni valstīm būtu jāatļauj lidsabiedrībām darboties, sniedzot tām visus datus, tai skaitā zinātnieku ieteikumus," norādīts tās izplatītajā paziņojumā.

Vienlaikus tiks saglabāta "ierobežota lidojumiem slēgtā zona", kas ietvers arī buferjoslas gar lidojumiem bīstamo reģionu malām.

Pilnīgi tīrajos apvidos ierobežojumu nebūs.

Arī Lielbritānija, Beļģija un Francija patstāvīgi pieņēmušas lēmumus no otrdienas rīta pakāpeniski atvērt savu valstu gaisa telpu.

Pasaulē

2023. gada 7. oktobrī Palestīnas teroristu grupējums “Hamas” iebruka Izraēlā, tur sarīkoja asiņainu slaktiņu: teroristi noslepkavoja 1200 cilvēku un sagrāba aptuveni 250 ķīlnieku. Visvairāk cietušo bija sievietes, kuras izvaroja, sakropļoja un pēc tam nošāva. Izraēla atbildēja ar militāru operāciju Gazas joslā. Ir pagājis gads. Ko par esošo situāciju domā Kārlis Daukšts un Juris Rozenvalds?

Svarīgākais