Tuvākajā laikā neparedz Islandes vulkāna darbības apstāšanos

© Scanpix

Pagaidām nav nekādu pazīmju, ka tuvākajā laikā varētu pierimt Islandes vulkāna darbība, līdz ar to vulkānisko pelnu daļiņas turpina izplatīties, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) sinoptiķi.

Vulkāns aizvien turpina izvirst, tikai brīžiem tas darbojas mazāk vai vairāk aktīvi, tādēļ uz Eiropas pusi ar valdošajiem vējiem aizvien tiek nestas vulkānisko pelnu daļiņas.

Tuvākajās stundās vējš nedaudz pamainīsies un pelnu daļiņu mākonis sadalīsies, dodoties gan uz Eiropas, gan Amerikas pusi. Virs Latvijas situācija brīžiem nedaudz uzlabosies, bet pēc aptuveni 12 stundām atkal var kļūt sliktāk. Situācija ar vulkānisko pelnu daļiņām patlaban ir bez izmaiņām un arī tuvāko 12 līdz 18 stundu laikā īpašas izmaiņas nav gaidāmas, vēstīja sinoptiķi.

Viss ir atkarīgs no vulkāna - ja tas pēkšņi beigs savu aktīvo darbību, tad atmosfēra ātri vien attīrīsies, bet pagaidām par to nekas neliecina.

LVĢMC speciālisti stāstīja, ka arī nolijušais lietus satur nelielu daļiņu šo putekļu, tomēr tā ir tik neliela daļa, ka tā nekādu ietekmi uz cilvēku vai vidi nespēj nodarīt. Tāpat virs Latvijas nav iespējams ne redzēt pelnu mākoni, ne arī sajust gaisā kādu smaku, ko būtu izraisījis Īslandes vulkāns.

Pēdējie veiktie mērījumi liecina, ka putekļu koncentrācijas palielinājums nav fiksēts.

Pasaulē

2023. gada 7. oktobrī Palestīnas teroristu grupējums “Hamas” iebruka Izraēlā, tur sarīkoja asiņainu slaktiņu: teroristi noslepkavoja 1200 cilvēku un sagrāba aptuveni 250 ķīlnieku. Visvairāk cietušo bija sievietes, kuras izvaroja, sakropļoja un pēc tam nošāva. Izraēla atbildēja ar militāru operāciju Gazas joslā. Ir pagājis gads. Ko par esošo situāciju domā Kārlis Daukšts un Juris Rozenvalds?

Svarīgākais