Vairākas Eiropas lidostas atsākušas darbu

Eiropā pirmdien atsākušas darboties vairākas lidostas, kas bija slēgtas sakarā ar Īslandes vulkāna pelnu izplatīšanos pār daudzu valstu teritoriju.

Īslaicīgi darbu atjaunos Turku un Tamperes lidostas Somijā, kas nodrošinās lidojumus laika posmā no plkst.12 līdz plkst.18 pēc vietējā un Latvijas laika.

"Atbilstoši Somijas Meteoroloģijas institūta datiem vulkānisko pelnu mākonis pirmdien Somijas gaisa telpu pārklās nevienmērīgi," norādīja lidostu operators "Finavia", vienlaikus piebilstot, ka valsts dienvidu daļā, kur atrodas galvenā Helsinku Vantā lidosta, lidojumi joprojām nenotiks.

Tikmēr Somijas nacionālā lidsabiedrība "Finnair" pavēstījusi par plāniem palīdzēt Somijā iestrēgušajiem pasažieriem nokļūt galamērķī, organizējot gan prāmju reisus, gan autobusu transportu, lai nogādātu klientus attiecīgi Tallinā un Berlīnē.

Arī Rumānijā darbu atsākušas divas lidostas, kas bija spiestas pārtraukt darbu plašo ierobežojumu dēļ.

"Timišoaras un Aradas lidostās [valsts rietumu daļā] ir atjaunota darbība," apliecināja Rumānijas gaisa satiksmes pakalpojumu administrācija "Romatsa". Tomēr pārējā valsts teritorijā, ieskaitot galvaspilsētu Bukaresti, pirmdien līdz plkst.12 pēc Latvijas laika lidojumi ir atcelti.

Tikmēr Zviedrijas galvenajā Ārlandas lidostā pirmdien atjaunota satiksme uz valsts ziemeļiem un rietumiem, informēja lidostas amatpersonas.

"Ārlanda ir atvērta no plkst.8 (plkst.9) tikai lidojumiem uz ziemeļiem un rietumiem," teikts paziņojumā. "Pirms 30 minūtēm ir nolaidusies kravas lidmašīna no ASV. Pēc divām stundām lidmašīna dosies uz Čikāgu un viena arī uz Ņujorku. Lidosta strādā, un tā tas būs līdz turpmākiem norādījumiem."

Turpretī sešas Polijas lidostas, kas atjaunoja darbību svētdienas pēcpusdienā, nakts laikā atkal slēgtas, taču pār šīs valsts teritoriju atļauts veikt pārlidojumus.

Tikmēr virkne valstu paziņojušas par gaisa telpas slēgšanas termiņa pagarināšanu - tā Vācija un Beļģija savas gaisa telpas nolēmušas slēgt vēl vismaz līdz plkst.20 pēc vietējā laika (plkst.21), bet lidojumi Lielbritānijā ir atcelti vismaz līdz otrdienas plkst.1 (plkst.3). Francija savukārt paziņojusi, ka visas lidostas uz ziemeļiem no Nicas un Bordo, tātad arī noslogotās Parīzes lidostas, būs slēgtas līdz otrdienai plkst.8 (plkst.9).

Tikmēr citas Eiropas valstis devušas atļauju veikt lidojumus to gaisa telpā virs noteikta augstuma limita - Dānija atļāvusi lidojumus virs 10 670 metriem, Polija - virs 6400 metriem, bet Čehija - virs 7450 metriem.

Svarīgākais