Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropas Savienības transporta ministri videokonferencē pārrunās ārkārtas situāciju gaisa satiksmē

Eiropas Savienības (ES) transporta ministri pirmdien videokonferencē pārrunās ārkārtas situāciju gaisa satiksmē, ko izraisījis Īslandes vulkāna izvirduma radītais milzīgais pelnu mākonis, kā dēļ četru dienu laikā atcelti 63 000 reisu.

Tā kā vairāku aviokompāniju veiktie izmēģinājuma lidojumi bijuši veiksmīgi, lidsabiedrības mudina atbildīgos dienestus pārskatīt lidošanas aizliegumu.

Tikmēr Eiropas un starptautiskās aģentūras risina intensīvas sarunas, cenšoties mazināt milzīgo haosu, kas pārņēmis lidostas ne tikai Eiropā, atklāja Lielbritānijas transporta ministrs Endrū Adonis. "Mēs vēlamies atsākt lidojumus cik drīz vien iespējams, taču drošība joprojām ir pirmajā vietā," viņš piebilda.

Joprojām gaisa telpu pilnībā vai daļēji slēgušas aptuveni 30 valstis, tādējādi ap 6,8 miljoniem pasažieru spiesti ilgstoši gaidīt ziņas par situācijas uzlabošanos vai mainīt savus ceļošanas plānus, liecina Starptautiskās Lidostu padomes (ACI) apkopotā informācija.

"Līdz šim [nepieredzētais haoss] skāris vairāk nekā 6,8 miljonus pasažieru, un Eiropas lidostas zaudējušas gandrīz 136 miljonus eiro (95,58 miljonus latu)," teikts ACI paziņojumā.

Noteiktie ierobežojumi kopumā paralizējuši 313 lidostas.

Komentējot iepriekš nepieredzēto situāciju, bloka transporta komisārs Sīms Kallass paziņojis, ka "mēs nevaram vienkārši gaidīt, kamēr pelnu mākonis izzūd".

Tikmēr Lielbritānijas gaisa telpa būs slēgta vismaz līdz pirmdienas plkst.19.00 pēc vietējā laika (plkst.21.00 pēc Latvijas), bet Īrijas, Vācijas un Nīderlandes gaisa telpā lidojumi nav atļauti vismaz līdz plkst.15.00 pēc Latvijas laika.

Savukārt Spānija atjaunojusi savu lidostu darbību, tādējādi raisot cerības, ka šīs valsts lidostas varētu tikt izmantotas kā platforma lidojumiem uz Eiropu.