Atvadās no Polijas prezidenta

© AFP

Desmiti tūkstoši sērotāju ir pēdējā gaitā aizvada Polijas prezidentu Lehu Kačiņski un viņa sievu Mariju - viņi guldīti vienās kapenēs ar Polijas karaļiem un nacionālajiem varoņiem. Bērēs ierasties bija plānojuši daudzu pasaules valstu līderi, tomēr Islandes vulkāna pelnu dēļ daļa nevarēja ierasties.

No plāniem doties uz Poliju atteikties nācās ASV prezidentam Barakam Obamam un Vācijas kanclerei Angelai Merkelei. Uz Krakovu toties devās Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs.

Krakovas centrā bija pulcējušies apmēram 60 tūkstoši cilvēku, un no turienes zārki ar Kačiņsku pīšļiem tika nogādāti Vāvelē. Bēres Vāveles katedrālē noslēdz sēru nedēļu, kuras laikā poļi piemin mirušo prezidentu un pārējās augstās amatpersonas un prominences, kas gāja bojā traģēdijā. Kad divu zirgu vilktos ratos abi zārki lēnām devās uz Svētās Marijas baziliku, saules pielietajā Krakovā skanēja baznīcu zvani. Bēru procesiju uz lieliem ekrāniem rādīja vairākās vietās pilsētā. Ļaudis prezidenta ceļā meta ziedus un māja ar Polijas karogiem. Pēc tam cauri pilsētai zārki tika aizvesti uz Vāveli, kur prezidentam par godu nogranda 21 salūta zalve.

Svarīgākais