Sinoptiķi: Vulkāns turpina izvirst, veidojas jauni putekļu mākoņi

Īslandes vulkāna darbības dēļ situācija nemainīsies vismaz līdz svētdienas rītam, - vulkāns turpina izvirst, tā pelni izplatās lielākajā daļā Eiropas. Pelnu mākonis joprojām atrodas arī virs Latvijas, aģentūru LETA informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) aviācijas sinoptiķis Jānis Vēveris.

Jaunākās no Londonas meteoroloģijas centra saņemtās prognozes liecina, ka vismaz līdz svētdienas rītam vulkāns turpinās darboties, veidojot jaunus putekļu mākoņus.

Virs Latvijas esošais putekļu mākonis lēnām virzās uz Austrumiem, taču no Īslandes nāk klāt jaunas putekļu masas. Pašlaik šīs putekļu masas izpletušās lielākajā daļā Eiropas. Jaunākā informācija liecina, ka slēgti arī lidojumi no Itālijas lidostām, sacīja Vēveris.

Kā ziņots, vulkāna izvirduma pelnu mākoņa dēļ Eiropā noteikti plaši gaisa satiksmes ierobežojumi.

Īslandes vulkāna pelnu mākoņa izplešanās dēļ Eiropas gaisa telpa no Lielbritānijas līdz Baltijas valstīm un dienvidos līdz Rumānijai un Serbijai arī sestdien būs pilnīgi vai daļēji slēgta. Eksperti brīdina, ka lidojumiem bīstamais putekļu mākonis var Eiropā ietekmēt aviopārvadājumus arī turpmāko dienu laikā.

Lielbritānijas Valsts Gaisa satiksmes dienests (NATS) apliecināja, ka "atbilstoši patreizējām prognozēm situācija sestdien dienas gaitā kļūs sliktāka".

NATS amatpersonas apliecināja, ka seko situācijas attīstībai, un atkarībā no vulkānisko putekļu mākoņa pārvietošanās varētu dot atļauju veikt dažus vietējos lidojumus Skotijā un Ziemeļīrijā, kad tas būs iespējams.

Vairāk nekā 15 Eiropas valstīs pelnu mākoņa dēļ noteikti lidojumu aizliegumi.

"Eurocontrol", kas koordinē gaisa satiksmi 38 valstīs, apliecināja, ka pelnu mākonis virzās austrumu un dienvidaustrumu virzienā, turklāt brīdināja "par nopietniem gaisa satiksmes traucējumiem [sestdien]".

Lidmašīnām mēģinot lidot caur vulkānisko putekļu mākoņiem, to dzinēji var aizsērēt un pārtraukt darboties, norāda aviācijas amatpersonas, skaidrojot, kāpēc notikusi nepieredzēti plašā lidostu slēgšana.

Pēdējo 20 gadu laikā reģistrēti 80 gadījumi, kad lidmašīnas ielidojušas vulkānisko pelnu mākoņos. Divām "Boeing 747" knapi izdevies izvairīties no katastrofām, 20 lidmašīnām tika nodarīti bojājumi, atgādina eksperti.

Austrija, Beļģija, Čehija, Dānija, Francija, Igaunija, Latvija, Lielbritānija, Nīderlande, Polija, Rumānija, Slovākija, Somija, Spānija, Šveice, Ungārija, Vācija un Zviedrija slēgušas lielāko daļu gaisa telpas. Arī Serbija sestdien daļēji slēgusi savu gaisa telpu. Lietuva un Norvēģija paziņojušas, ka lidojumus pakāpeniski atsāk.

Zemo cenu lidsabiedrība "Ryanair" līdz pirmdienai plkst.12 (pēc Griničas laika; plkst.15 pēc Latvijas laika) atcēlusi visus lidojumus Skandināvijas un Baltijas valstīs.