Francija noraida nekatru dzimumu oficiālos dokumentos

© scanpix

Francijā dzimušiem cilvēkiem nevar būt oficiāli dokumenti, kuros viņiem būtu norādīts nekatrs (neitrāls) dzimums, ceturtdien nolēma šīs valsts augstākā apelācijas tiesa – Kasācijas tiesa.

Tiesa, pieņemot spriedumu 65 gadus veca psihoterapeita lietā, kas lieto pseidonīmu Gaetan (Gaetāns vai Gaetāna), paziņoja, ka Francijas likumi neļauj tiesnešiem atzīt nekatru dzimumu.

Šāda dzimuma cilvēkiem dažas pazīmes, piemēram, hromosomas vai dzimumorgāni, skaidri neatbilst tipiskai vīrieša vai sievietes definīcijai.

Gaetan mēģināja nomainīt savus oficiālos dokumentus, kuros minēts vīrieša dzimums, pret jauniem, kuros būtu norādīts nekatrs dzimums.

"Gaetan nav ne vīrietis, ne sieviete. Tas nejūtas kā vīrietis vai sieviete. Tas nevar kļūt par vīrieti vai sievieti. Un tas negrib kļūt par vīrieti vai sievieti," sacīja šī cilvēka advokāts Bertrāns Perjē.

Tiesa paziņoja, ka dzimuma ārpus vīriešu vai sieviešu kategorijām tiesiska atzīšana radītu "dziļas sekas Francijas tiesību noteikumiem", jo tad būtu nepieciešamas daudzas izmaiņas likumdošanā.

Gaetan dzīvo Francijas austrumos un ir laulībā ar sievieti. Šīs personas dzimuma lieta tika izskatīta reģionālās tiesās, līdz nonāca Kasācijas tiesā Parīzē.

Pirms diviem gadiem ģimeņu lietu tiesnesis Gaetan dzimtajā pilsētā Tūrā pieņēma psihoterapeitam labvēlīgu spriedumu, tomēr jau nākamajā gadā šo spriedumu noraidīja apelācijas tiesa.

Kasācijas tiesa ceturtdien paziņoja, ka citu cilvēku acīs prasītāja "izskats un sociālā izturēšanās" ir tādi kā "vīriešu dzimuma" cilvēkiem.

Saskaņā ar ANO datiem nenoteikts dzimums ir no 0,05 līdz 1,7 procentiem pasaules iedzīvotāju.