Situācijas normalizēšanās Eiropas gaisa telpā atkarīga no vulkāna tālākās darbības

Situācijas normalizēšanās Eiropas gaisa telpā atkarīga no Īslandes vulkāna tālākās darbības, aģentūru LETA informēja Civilās aviācijas aģentūra Aeronavigācijas daļas vadītājs Māris Čerņonoks.

"Pelnu mākonim pa priekšu iet ogļskābā gāze - ja tā ir lielā augstumā, lidmašīnai pietrūkst skābekļa un situācija kļūst nekontrolējama, tāpēc pieņemts lēmums uz laiku slēgt Latvijas gaisa telpu," norādīja Čerņonoks.

"Mums nav, kur lidot, - apkārtesošās gaisa telpas jau ir slēgtas. Šodien lidojumi notikuši uz austrumiem un dienvidiem no Latvijas. Latvijā gaisa telpa tiks slēgta no pusnakts. Zviedrijā un citās Skandināvijas valstīs gaisa telpas ierobežojums jau ir spēkā," stāsta Civilās aviācijas aģentūras pārstāvis.

Situācijas novērošanai izveidoti vulkānisko izmešu kontroles centri, Latvija sadarbojas ar Tulūzas centru, bet neviens no tiem nevar konkrēti pateikt, kāda ir situācija un kā tā var attīstīties, stāsta aviācijas speciālists.

Patlaban Īslandes vulkāna pelnu mākonis šķērso Zviedrijas krastus, tuvojoties Latvijai.

"Ja apstākļi nesaasināsies un situācijas kļūs skaidra un saprotama, aizliegums par gaisa telpas slēgšanu tiks atcelts," norāda Čerņonoks. Apstākļu maiņu var noteikt vēja virziena maiņa, kas nozīmē to, ka pelnu mākonis var neatnākt līdz Baltijas jūrai.

Civilās aviācijas speciālists arī atzīst, ka šādi gadījumi notiek ļoti reti. "Šis ir otrais gadījums, ko spēju atcerēties," teica Čerņonoks.

"Taču viss tiek novērots, situācija tiek kontrolēta - gatavojamies sliktākajam, ceram uz labāko," pašreizējo situāciju komentē Čerņonoks.

Jau ziņots, ka šodien Eiropas debesis pārņēma pelnu mākonis, kura dēļ slēgtas vairākas starptautiskās gaisa telpas un atcelti simtiem lidojumu.

Starptautiskajā lidostā "Rīga" atcelti visi reisi no pusnakts līdz rītdienas, 16.aprīļa, plkst.18. Starptautiskā lidosta "Rīga" strādās, bet lidojumi šajā laikā nenotiks.

Svarīgākais