Gaisa satiksme Eiropā atcelta uz divām dienām

© Scanpix/AFP

Islandes vulkāna izvirduma dēļ gaisa satiksme Eiropā iespējams traucēta divas dienas, ceturtdien paziņoja starptautiskā gaisa navigācijas kompānija "Eurocontrol". Kā norādīja "Eurocontrol", situācijas attīstība būs atkarīga no tā, kā pārvietosies vulkāna pelnu mākonis.

Jau ziņots, ka šodien Eiropas debesis pārņēma pelnu mākonis, kura dēļ slēgtas vairākas starptautiskās gaisa telpas un atcelti simtiem lidojumu.

Vislielākais atcelto reisu skaits ir Latvijas nacionālajai lidsabiedrībai AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic"), vienlaikus reisus atcēlušas arī "Ryanair" un "WizzAir".

Pārsvarā lidojumi atcelti uz Skandināvijas pilsētām un Lielbritāniju.

Lielbritānija, Dānija, Norvēģija un Zviedrija slēgušas savu valstu gaisa telpu, jo pelnu mākonis rada draudus lidmašīnu dzinēju darbībai un negatīvi ietekmē redzamību. Gaisa satiksme ievērojami traucēta arī Beļģijā, Francijā, Somijā, Vācijā, Nīderlandē un Spānijā.

Savukārt no Londonas Hītrovas un Getvikas, kā arī citām Lielbritānijas lidostām atcelti vairāk nekā 300 lidojumi, tostarp transatlantiskie reisi.

"Ņemot vērā Meteoroloģijas dienesta ieteikumu, Lielbritānijas Gaisa satiksmes kontroles dienests (NATS) šorīt noteicis ierobežojumus Lielbritānijas gaisa telpā, jo virs Lielbritānijas atrodas Īslandes vulkāna izvirduma radīts pelnu mākonis," norādīja lidostu operatorfirmas BAA pārstāvis.

Lielbritānijas aviokompānija "British Airways" paziņoja, ka atcēlusi visus lidojumus vismaz līdz piektdienas rītam.

Turklāt lielu daļu lidojumu no Eiropas uz Ziemeļameriku nāksies novirzīt pa citiem maršrutiem, jo tie parasti šķērso Lielbritānijas gaisa telpu.

Pelnu mākonis atrodas aptuveni astoņu līdz desmit kilometru augstumā, un to no zemes nevar saskatīt, taču eksperti uzsver, ka tas rada ievērojamus draudus gaisa satiksmei.

Tajā pat laikā Īslandes lidostas darbu ceturtdien turpina, kā ierasts, jo vējš izvirduma radītos pelnus pūš prom no salas.

Kā ziņots, pagājušajā mēnesī Īslandē Eijafjadlajegidla ledāju apkārtnē pirmo reizi kopš 1823.gada tika reģistrēts vulkāna izvirdums. Vulkāns vairākas nedēļas izrādīja vidēji nelielu aktivitāti, bet naktī uz trešdienu sākās jauns spēcīgs izvirdums, liekot amatpersonām no apkārtnes evakuēt aptuveni 800 cilvēkus.

Vulkāna aktivitāti pavadījušas vairākas zemestrīces Īslandes dienviddaļā.

Izvirdums arī izraisījis Eijafjadlajegidla ledāja kušanu, kā dēļ apkārtnē sākušies plaši plūdi.

Svarīgākais