Islandes vulkāna pelni naktī sasniegs Baltijas jūru; paralizēta gaisa satiksme [papildināta]

© Scanpix

Islandes vulkāna pelni naktī vai rīt no rīta sasniegs Baltijas jūru, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC). Valdot rietumu puses vējiem, pelnu mākonis atmosfēras augšējos slāņos virzās uz austrumiem un sasniegs Latviju.

Pelnu mākoņa ietekmi cilvēki izjutīs tikai kā aviokompāniju darbības ierobežojumus. Pelni nebūs vizuāli redzami kā mākonis, jo to daļiņas ir ļoti sīkas un tās ir ļoti izkliedētas.

Cilvēkiem nav jābažījas arī par elpošanas traucējumiem, jo pelnu daļiņas ir augšējos atmosfēras slāņos.

Islandes vulkāna izvirduma pelnu mākoņa dēļ ceturtdien slēgta visas Norvēģijas un Zviedrijas ziemeļdaļas gaisa telpa, kā arī traucēta gaisa satiksme Lielbritānijas ziemeļdaļā.

Saskaņā ar jaunāko informāciju putekļu zona varētu sasniegt Baltijas jūras centrālo daļu nākamajā naktī ap plkst.03 pēc Latvijas laika.

No pusdienlaika tiks apturēti arī visi ienākošie un izejošie reisi Londonas Hītrovas, Stanstedas un Getvikas lidostās.

Norvēģijas lidostu operators paziņojis par valsts gaisa satiksmes pilnīgu slēgšanu, un līdz ar to no plkst.10 pēc vietējā laika (plkst.11 pēc Latvijas laika) Oslo lidostā atcelti visi ienākošie un izejošie reisi.

"Visa gaisa satiksme uz un no Oslo lidostas tiek atcelta. Tas ir saistīts ar Norvēģijas gaisa telpas slēgšanu Īslandes vulkāna izvirduma izmesto pelnu dēļ," teikts Oslo lidostas paziņojumā.

Zviedrijas Civilās aviācijas pārvalde slēgusi gaisa telpu valsts ziemeļos, brīdinot, ka lidojumu aizliegums, visdrīzāk, tiks paplašināts.

Pārvaldes pārstāvis Bjerns Stenbergs norādīja, ka prognozes tālākai gaisa satiksmei ceturtdien nav skaidras, jo viss ir atkarīgs no tā, kādā virzienā vējš pūtīs pelnus.

Arī Lielbritānijas ziemeļdaļā būtiski traucēta aviācijas satiksme, turklāt no plkst.12 pēc vietējā laika (plkst.14 pēc Latvijas laika) tiks atcelti visi reisi Londonas Hītrovas, Stanstedas un Getvikas lidostās.

Lidostu termināļi paliks atvērti pasažieriem.

Skotijā slēgtas visas lidostas, daudzi reisi atcelti Mančestras, Liverpūles, Ņūkāstlas un Birmingemas lidostās.

Kā paskaidroja Lielbritānijas Gaisa satiksmes kontroles dienests (NATS), ierobežojumi noteikti, jo vulkāniskie pelni var sabojāt lidmašīnu dzinējus. Lidojumi ierobežoti "atbilstoši starptautiskajai civilās aviācijas politikai".

"Pasažieri, kuri paredzējuši lidot ceturtdien, tiek lūgti sazināties ar savu aviokompāniju, lai saņemtu informāciju, un rēķināties ar to, ka tuvākajās stundās sagaidāmi satiksmes traucējumi," teica lidostu operatorfirmas BAA pārstāvis.

Kā LETA jau ziņoja, pagājušajā mēnesī Islandē Eijafjadlajegidla ledāju apkārtnē pirmo reizi kopš 1823.gada tika reģistrēts vulkāna izvirdums.

Vulkāns vairākas nedēļas izrādīja vidēji nelielu aktivitāti, bet naktī uz trešdienu sākās jauns spēcīgs izvirdums, liekot amatpersonām no apkārtnes evakuēt aptuveni 800 cilvēkus.

Vulkāna aktivitāti pavadījušas vairākas zemestrīces Islandes dienviddaļā.

Izvirdums arī izraisījis Eijafjadlajegidla ledāja kušanu, kā dēļ apkārtnē sākušies plaši plūdi.

Svarīgākais