Upuru skaits Ķīnas zemestrīcē pieaug

Vismaz 400 cilvēku gājuši bojā un vairāk nekā 10 000 ievainoti 7,1 balli stiprā zemestrīcē, kas vakarrīt piemeklējusi Ķīnas dienvidrietumu provinci Cjinhai. Simtiem cilvēku palikuši zem sagruvušo ēku drupām, un viņu glābšanu apgrūtināja piemērotas tehnikas trūkums.

Zemestrīce, kuras epicentrs atradās netālu no Golmudas pilsētas, notikusi īsi pirms pulksten astoņiem no rīta pēc vietējā laikā. BBC, atsaucoties uz vietējo amatpersonu un Ķīnas valsts televīzijas vēstīto, ziņo, ka zemestrīces epicentra tuvumā sagruvušas ap 85% māju – arī skolu un dažādu iestāžu ēkas, zem kuru drupām iesprostoti cilvēki. Kaut gan šis Ķīnas reģions, kas robežojas ar Tibetu, nav blīvi apdzīvots, upuru skaits varētu būt samērā liels.

Sagruvusi lielākā daļa no koka vai māla būvēto māju, un zemestrīci izturējušas tikai betona celtnes. Glābšanas darbus apgrūtina piemērotas tehnikas trūkums, turklāt, tā kā zemestrīce sapostījusi lielāko daļu reģiona ceļu, nav cerību, ka ekskavatorus un citu smago tehniku uz šo rajonu izdosies nogādāt pietiekami ātri, vēsta Euronews.

Glābēji arī sūdzējušies par zemestrīces pēcgrūdieniem, kuru dēļ izdzīvojušie cilvēki krītot panikā. Vietējās varas iestādes žēlojušās par medikamentu un telšu trūkumu, un nebija skaidrs, kā izdzīvojušie pārlaidīs nakti, kas šajā gadalaikā vēl ir samērā vēsa. Par laimi, strādniekiem izdevies atvērt vietējās ūdenskrātuves slūžas – dambī bija radusies plaisa, un pastāvēja bažas, ka tas varētu neizturēt un izraisīt plašus plūdus. Pagaidām nav skaidrs, kādus postījumus zemestrīce nodarījusi daudzajām ogļu un vara ieguves šahtām, kas atrodas šajā galvenokārt etnisko tibetiešu un mongoļu apdzīvotajā reģionā.

Svarīgākais