Vidusjūrā izglābti ap 3000 migrantu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © scanpix

Itālijas krasta apsardze un pieci privātu organizāciju kuģi sestdien Vidusjūrā pie Lībijas krastiem izglāba apmēram 3000 migrantu no jūras braucieniem nepiemērotām laivām, paziņoja nevalstiskā organizācija, kas piedalījās šajā procesā.

Dienas gaitā tika uzsāktas pavisam 35 glābšanas operācijas, un 15 no tām turpinājās arī pēc nakts iestāšanās, paziņoja Itālijas krasta apsardze.

Vācijas nevalstiskā organizācija "Jugend Rettet" ("Jaunatne glābj") pavēstīja, ka labvēlīgi laikapstākļi Vidusjūrā veicina migrantu došanos no Āfrikas pāri jūrai uz Eiropu un sestdiena bijusi ļoti noslogota diena glābējiem, izglābjot ap 3000 cilvēku.

Piektdien bija izglābti vairāk nekā 2000 migrantu.

Eiropas Savienības (ES) robežkontroles agentūra "Frontex" ir apsūdzējusi privātu ziedotāju finansētos glābšanas kuģus, ka tie nodara vairāk ļauna nekā laba, braukājot gar Lībiju un darbojoties "kā taksometriem". Itālijas prokurori ir izteikuši pieņēmumu, ka tie var būt saistīti ar cilvēku kontrabandistiem.

Šogad Vidusjūrā pie Lībijas piekrastes ir gājuši bojā vai pazuduši bez vēsts 666 migranti.

Šis skaitlis gan ir ievērojami mazāks nekā pērn, kad saskaņā ar Starptautiskās migrācijas organizācijas datiem jūrā dzīvību zaudēja vairāk nekā 5000 migrantu.