Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Kačiņska bēres plāno svētdien

© Scanpix

Pagājušo sestdien aviokatastrofā Krievijā bojā gājušā prezidenta Leha Kačiņska bēres, visticamāk, notiks svētdien. L. Kačiņskis un viņa sieva Marija, kuras mirstīgās atliekas vakar no Maskavas tika nogādātas Varšavā, tiks apglabāti dienu pēc pārējo aviokatastrofas upuru bērēm. Paredzēts, ka šodien prezidenta pienākumu pildītājs Broņislavs Komorovskis izsludinās jauno prezidenta vēlēšanu datumu.

Vakar tūkstošiem poļu pulcējās pie prezidenta pils Varšavā – pils kapelā novietots zārks ar L. Kačiņska mirstīgajām atliekām, un ļaudis stāv rindā, lai atvadītos no prezidenta. Vakar priekšpusdienā pilī tika nogādāts arī zārks ar M. Kačiņskas mirstīgajām atliekām, bet atvadas no abiem sākās vakarā. Polijas valdība vēl nav pieņēmusi lēmumu, cik ilgi būs iespējams atvadīties no bojāgājušajiem – tas atkarīgs no cilvēku pieplūduma.

AFP, atsaucoties uz prezidenta kancelejas vadītāja vietnieka Jaceka Sasina sacīto, ziņo, ka L. Kačiņska un viņa kundzes bēres notiks svētdien. Ģimene pieņēmusi lēmumu Polijas prezidenta un viņa kundzes mirstīgās atliekas apbedīt Vāvelas pilī Krakovā.

Sestdien ir paredzēts sēru dievkalpojums un pārējo 94 aviokatastrofā bojā gājušo apglabāšana. Tiesa, tas būs iespējams tikai tad, ja līdz tam laikam izdosies identificēt visu katastrofas upuru mirstīgās atliekas. Polijas valdība iepriekš jau paziņojusi, ka bēres notiks tikai pēc visu upuru identifikācijas. Krievijas veselības ministre Tatjana Goļikova vakarrīt informējusi, ka identificēti jau 45 katastrofā bojāgājušie. AFP vēsta, ka, lai šo procesu paātrinātu, vairāk nekā 130 katastrofas upuru tuvinieki nogādāti Maskavā, jo identifikācijai nepieciešams veikt DNS analīzes. Neoficiāla informācija liecina, ka vairāku avārijā bojā gājušo līķi joprojām atrodas lidmašīnas atlūzās.

Poļu izmeklētāju grupas pārstāvis Zbigņevs Žela sarunā ar RIA Novosti pavēstījis, ka lidojuma datu ieraksti tiks atšifrēti līdz ceturtdienai, un norādījis, ka visas līdz šim izplatītās versijas uzskatāmas tikai par minējumiem. "Melnajās kastēs lentes ir labi saglabājušās un dos mums iespēju noskaidrot, kā tad īsti noritēja lidojums," sacījis Z. Žela, piebilstot, ka izmeklētāju rīcībā pašlaik ir divas no trim lidojuma datu ieraksta ierīcēm.

Vakar Polijas prezidenta pienākumu pildītājs, parlamenta spīkers Broņislavs Komorovskis sasaucis abu parlamenta palātu kopīgu sēdi, lai pieminētu katastrofas upurus. Premjera Donalda Tuska pārstāvētās centriskās Pilsoniskās platformas biedrs B. Komorovskis pavēstījis, ka jau sācis nodarboties ar kadru jautājumiem, jo daudzi prezidenta kancelejas darbinieki gājuši bojā katastrofā, ziņo Reuters. "Viena no pirmajām lietām, ko es paveicu – uzdevu Nacionālajam drošības birojam izstrādāt jaunus militārās pavēlniecības pārstāvju ceļošanas noteikumus," viņš sacījis, atgādinot, ka avarējušajā lidmašīnā atradās gandrīz visa valsts bruņoto spēku vadība. B. Komorovskis arī norādījis, ka lēmums par to, kas aizstās katastrofā bojā gājušo centrālās bankas vadītāju Slavomiru Skržipeku, tikšot pieņemts bez steigas – pagaidām viņa pienākumus pilda vietnieks Pjotrs Vjesioleks. Pirms pieņemt lēmumu par prezidenta vēlēšanu datumu, B. Komorovskis solījis konsultēties arī ar opozīcijas frakcijām, taču atgādinājis, ka "tehniski" vēlākais iespējamais vēlēšanu datums ir 4. jūlijs.