ANO rezolūcijas projektā pieprasa izmeklēs ķīmisko uzbrukumu Sīrijai

© AFP/Scanpix

Lielbritānija, Francija un ASV otrdien iepazīstināja ar jaunu ANO rezolūcijas projektu, kurā pieprasīts izmeklēt 4.aprīlī Sīrijā Hān Šeihūnā notikušo ķīmisko ieroču uzbrukumu.

ANO Drošības padome pagājušajā nedēļā nespēja vienoties par reakciju.

Jaunajā projektā pieprasīta "pilnīga sadarbība ar izmeklēšanu" ķīmisko ieroču uzbrukuma lietā, tviterī pavēstīja Lielbritānijas vēstnieks ANO Metjū Raikrofts.

Drošības padome pagājušajā nedēļā sprieda par trim rezolūcijas tekstiem, tomēr par tālāko gaitu nespēja vienoties, un balsojums netika rīkots.

Francija, Lielbritānija un ASV pieprasīja veikt stingru izmeklēšanu, kā arī to, lai Sīrija sniedz informāciju par savām militārajām operācijām, tomēr šāds rezolūcijas projekts būtu sastapies ar Krievijas veto.

Francijas vēstnieks ANO Fransuā Delatrs žurnālistiem sacīja:

"Mēs nedrīkstam padoties, un mums ir jācenšas labticīgi, cik vien labi mēs spējam, nonākt pie teksta, kurā nosodīts uzbrukums, pieprasīts veikt rūpīgu izmeklēšanu."

Francija cer uz "labu tekstu un labu balsojumu", viņš piebilda.

Balsojums par rezolūcijas jauno variantu varētu notikt jau tuvāko dienu laikā, sacīja Drošības padomes diplomāts.

"Ir ļoti svarīgi, ka tiek veikta pilnīga izmeklēšana, lai visi zina, lai visa pasaule zina, kā šie šausmīgie ķīmiskie uzbrukumu notiek un no kurienes tie tiek īstenoti," sacīja Delatrs.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins iepriekš sacīja, ka Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW) būtu jāveic rūpīga izmeklēšana, kā arī pieļāva, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads kļuvis par melīgu apsūdzību upuri.

Jau ziņots, ka 4.aprīlī ķīmiskās gāzes nemiernieku kontrolētajā Hān Šeihūnā, Idlibas provincē, laupīja dzīvību vismaz 87 mierīgajiem iedzīvotājiem.

Nemiernieki, ASV un Turcija apgalvo, ka tas bijis Sīrijas valdības kara aviācijas uzbrukums ar ķīmiskajiem ieročiem, tomēr Damaska un Maskava šīs apsūdzības noraida.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

Svarīgākais