Latvietis no Stokholmas: Teikšu godīgi, man paveicās

© Scanpix

Uzreiz pēc šodien Stokholmā notikušās traģēdijas, kad kravas automašīna ietriecās cilvēku pūlī, ļaudis sāka masveidā bēgt no notikuma vietas, pastāstīja notikušā aculiecinieks no Latvijas Reinis Āboltiņš.

Minūti pirms notikuma viņš atradies pie veikala ieejas, runājis pa telefonu un pašu incidenta brīdi nav redzējis, jo bijis ēkas otrajā stāvā.

Viņš norādīja, ka sākotnēji cilvēki tika evakuēti tādēļ, ka atskanēja ugunsgrēka trauksmes signāls un šķita, ka kaut kur ir ugunsgrēks. Bijis jūtams arī sadūmojums ēkas pirmajā stāvā.

"Cilvēki momentā nolika visas lietas un organizēti un ātri pameta veikalu. Pēc tam tikai parādījās informācija, ka tas ir kaut kas vairāk nekā sadūmojums," stāstīja Āboltiņš.

Karalienes ielā, kas ir viena no Zviedrijas galvaspilsētas galvenajām iepirkšanās vietām, izcēlusies panika. "Cilvēki sākumā bija atgājuši nost un domāja, ka nav noticis nekas nopietns, un gaidīja, kas notiks tālāk, bet tad sākās liela jezga un bija nopietna masveida skriešana pa šķērsielām prom no notikuma vietas," norāda Āboltiņš.

"Teikšu godīgi, man pilnīgi paveicās," atviegloti atzina aculiecinieks.

Viņš arī pastāstīja, ka šobrīd vēlas nokļūt lidostā, lai dotos uz Latviju, taču viņš nezina, vai tas izdosies. "Man ziņoja, ka Arlandas lidostas ekspreša pakalpojumi ir apstādināti un neiesaka doties arī uz centrālo staciju," viņš norādīja.

Scanpix

Savukārt aculieciniece no Latvijas Māra Strautmane pastāstīja, ka policija notikuma vietā ieradās ļoti ātri un visus dzina prom,

Pēc viņas stāstītā, brīdī, kad tuvojās kravas automašīna, cilvēki metās katrs uz savu pusi un apkārt lidoja dažādi priekšmeti.

Strautmane tai brīdī bijusi uz galvenās gājēju ielas un devusies uz vecpilsētas pusi. "Tad pēkšņi dzirdēju neparastu troksni aiz muguras, cilvēki metās uz visām pusēm, smagā mašīna brauca no aizmugures un puķu podi šķīda, un puķes lidoja uz visām pusēm," stāstīja aculieciniece.

Aculieciniece paglābusies uz ielas stūra pie "H&M" veikala un automašīna viņai patraukusies garām lielā ātrumā, bet pēc tam ietriekusies veikalā, parfimērijas nodaļā. Notikuma vietā sākuši kūpēt dūmi.

"Cilvēki momentā metās veikalos iekšā un visi viens otram palīdzēja paglābties," atcerējās Strautmane.

Pēc viņas teiktā, policija notikuma vietā ieradās ļoti ātri un visus dzina prom no centra. Tāpat aculieciniece novērojusi, ka policija brauca pie pils un parlamenta ēkas, lai nosargātu šīs vietas.

"Traki, tāda nospiesta sajūta," noteica Strautmane.