Stokholmā cilvēku pūlī ietriecas kravas auto; uzbrucējs joprojām nav notverts

© @dennis_wecker

Stokholmā piektdien kādā lielveikalā, kas atrodas parasti ļaužu pilnā gājēju ielā, ietriekusies kravas automašīna, nogalinot četrus cilvēkus, ziņo Zviedrijas Radio.

"Es varu apstiprināt, ka miruši četri cilvēki un 12 ievainoti," aģentūrai AFP paziņoja Stokholmas policijas preses pārstāvis.

Saistībā ar Stokholmā piektdien notikušo uzbrukumu aizturēts viens cilvēks, bet vīrietis, kurš vadīja kravas mašīnu, joprojām nav notverts, paziņojusi Zviedrijas policija. Pēc notikušā valstī pastiprināta arī robežkontrole.

Zviedrijas Drošības policija ("Säpo") paziņojusi, ka tas bijis apzināti sarīkots uzbrukums.

@MilitarisCath

Incidents noticis Karalienes ielā (Drottninggatan), kas ir viena no Zviedrijas galvaspilsētas galvenajām iepirkšanās vietām.

@TerrorEvents

Policija trauksmes zvanu saņēmusi īsi pirms plkst.15 (pirms plkst.16 pēc Latvijas laika).

Premjerministrs Stēfans Levēns paziņoja, ka noticis "uzbrukums Zviedrijai" un ka viss liecinot par teroraktu

Savukārt Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers, izsakot zviedriem līdzjūtību, uzsvēra, ka "uzbrukums jebkurai dalībvalstij ir uzbrukums mums visiem".

Junkers piebilda, ka uzbrukuma mērķis acīmredzami bijis eiropiešu dzīvesveids.

Autofurgons, kuru uzbrucējs ietrieca pūlī, pieder alusdarītavai "Spendrups", un uzņēmums paziņojis, ka spēkrats iepriekš piektdien ticis nolaupīts, kamēr tā vadītājs izkrāva alu pie kāda restorāna.

Policija aicinājusi cilvēkus palikt mājās un izvairīties no uzturēšanās Stokholmas centrā, īpaši Sergela laukuma apkārtnē.

Tikmēr pilnībā apturēta pilsētas metro satiksme. Pēc policijas pieprasījuma apturēta arī vilcienu atiešana no Stokholmas centrālās dzelzceļa stacijas. Arī vilcieni, kuriem vajadzētu stacijā ienākt, apturēti.

Notikuma apkārtnē slēgti arī veikali. Arī citviet Stokholmas dzīvākajās iepirkšanās vietās, pēc policijas prasības, vairāki lielveikali tikuši evakuēti.

Piektdienas vakarā slēgti arī visi ķēdes SF kinoteātri. Izrādes atceltas arī Stokholmas Karaliskajā drāmas teātrī, Stokholmas Koncertzālē un Stokholmas Cirkū, kas šodien arī tiek izmantots kā koncertzāle.

Tikmēr Norvēģijā, kur policisti parasti patrulē neapbruņoti, pēc uzbrukuma, kuru piedzīvojusi kaimiņvalsts galvaspilsēta, kārtības sargiem lielākajās pilsētās atļauts patrulēšanas laikā nēsāt ieročus.

Policija ir norobežojusi notikuma vietu, bet gaisā riņķo helikopteri.

Policija jau paziņojusi, ka notikušais, domājams, ir terorakts, un aicinājusi cilvēkus izvairīties no uzturēšanās Stokholmas centrā Sergela laukuma apkārtnē.