Kirgīzijas prezidents izvirza priekšnosacījumus savai demisijai

Kirgīzijas prezidents Kurmanbeks Bakijevs ir paziņojis par gatavību atkāpties no amata, ja pagaidu valdība garantē viņa un viņa ģimenes drošību.

Kopš pagājušās nedēļas, kad vairākās pilsētās, tai skaitā galvaspilsētā Biškekā notika vardarbīgas protesta akcijas un varu pārņēma pagaidu valdība, K. Bakijevs ir uzturējies valsts dienvidu daļā, kas ir viņa atbalsta reģions. Pagaidu valdība bija atcēlusi prezidenta imunitāti un paziņojusi, ka gadījumā, ja prezidents nenoliks pilnvaras, viņš tiks arestēts.

Iepriekš viņš ir atteicies atstāt atmatu un paziņojis, ka joprojām ir likumīgais valsts vadītājs. Tomēr šodien sasauktā preses konferencē K. Bakijevs ir noteicis priekšnoteikumus savai demisijai: lai valstī izbeigtos bruņotu cilvēku sirošana un lai tiktu garantēta viņa un viņa ģimenes drošība. Viņš arī vēlas, lai jaunas prezidenta vēlēšanas tiktu rīkotas nākamo divu trīs mēnešu laikā. Pagaidu valdība vēlēšanas ir solījusi nākamā pusgada laikā.

Tanī pašā laikā jaunais drošības lietu ministrs ir paziņojis, ka pret K. Bakijevu ir sākta kriminālizmeklēšana un aicināja viņu šīs dienas laikā padoties varasiestādēm, ziņo BBC.

Svarīgākais