Vācijā par plānotu dzelzceļa stacijas spridzināšanu piespriests mūža ieslodzījums

Attēlam ir ilustratīva nozīme © SCANPIX

Vācijas tiesa pirmdien piespriedusi mūža ieslodzījumu un garus cietumsodus četriem islāmistu ekstrēmistiem par ieceri 2012.gadā uzspridzināt dzelzceļa staciju un nogalināt politiķi no galēji labējas partijas.

Diseldorfas reģionālā tiesa atzina 29 gadus veco Marko G. par vainīgu slepkavības mēģinājumā, 2012.gada decembrī novietojot spridzekli Bonnas galvenajā dzelzceļa stacijā.

Lai gan paštaisītais spridzeklis tika atklāts un neitralizēts pirms paspēja eksplodēt, tiesa lēma, ka apsūdzētais pelnījis mūža ieslodzījumu.

Tiesa arī noraidīja iespēju atbrīvot viņu pēc 15 ieslodzījumā pavadītiem gadiem, kāda parasti ir prakse Vācijā mūža ieslodzījuma gadījumos.

Marko G. un pārējie trīs apsūdzētie tika atzīti par vainīgiem arī teroristu organizācijas veidošanā un plānos nogalināt galēji labējās partijas "Pilsoņu kustība par Ziemeļreinu-Vestfāleni" ("Pro NRW") politiķi. Partija piedalījās protestos pret mošejām un demonstrāciju laikā izrādīja plakātus ar pravieša Muhameda karikatūrām.

Lietā bez Marko G. tika notiesāts arī 46 gadus vecais Albānijas pilsonis Enea B., 28 gadus vecais Korajs D., kuram ir Vācijas un Turcijas pilsonība, un 27 gadus vecais Vācijas pilsonis Tajfuns S. Viņiem tika piespriesti deviņ ar pus līdz 12 gadus ilgi cietumsodi.

Visi četri ekstrēmisti tika aizturēti 2013.gada martā.

Apsūdzēto advokāti bija lūguši tiesu attaisnot viņu klientus, vēstīja mediji.