Kirgīzijas līderis Bakijevs gaida starptautisko iejaukšanos

Gāztais Kirgīzijas līderis Kurmanbeks Bakijevs vakar, uzstājoties savu piekritēju priekšā dzimtajā Tejitas ciematā, brīdinājis varu pārņēmušo opozīciju, lai tā neiedomājas viņu apcietināt, faktiski piedraudot ar lielu asinspirti. Šodien K. Bakijevs plāno rīkot savu atbalstītāju mītiņu Džalalabadas pilsētā.

Kirgīzijas pagaidu valdības vicepremjers Almazbeks Atambajevs svētdien paziņoja, ka tiekot organizēta īpašo spēku operācija, kuras mērķis ir apcietināt K. Bakijevu, lai viņu varētu saukt tiesas priekšā par korupciju un citiem dienesta noziegumiem. "Lai tikai viņi pamēģina. Tad būs liela asinsizliešana," vakar, uzrunājot aptuveni 500 cilvēku Tejitas ciematā (desmit minūšu braucienā no Džalalabadas), sacījis gāztais prezidents. Gazeta.Ru norāda, ka Tejitā un tās apkaimē K. Bakijevu joprojām uzskata par Kirgīzijas leģitīmo prezidentu, savukārt vietējā milicija un drošības strukūras, spriežot pēc visa, ievēro neitralitāti un nogaida, kura puse gūs virsroku.

Sarunā ar Gazeta.Ru K. Bakijevs 7. un 8. aprīļa notikumus nodēvējis par varas sagrābšanu bruņotā ceļā un vēlreiz uzsvēris, ka savu vainu notikušajā nesaskata. Viņš atkārtojis, ka pavēli atklāt uguni uz protesta demonstrāciju dalībniekiem neesot devis, un vēlreiz norādījis, ka negrasās atkāpties no amata. Šajā pašā intervijā K. Bakijevs noliedzis, ka grasītos atgūt varu bruņotā ceļā, taču pieļāvis iespēju, ka līdzšinējā opozīcija izprovocēs viņa piekritējus uz ķeršanos pie ieročiem. Gāztais prezidents uzskata, ka nepieciešama lielāka starptautiskā iejaukšanās, un aicinājis ievest Kirgīzijā ANO spēku pārstāvjus. Pa savam gāztais prezidents iztulkojis arī Krievijas premjera Vladimira Putina sacīto. "Viņš neteica, ka ir pret mani. Viņa paziņojums par sadarbību ar pagaidu valdību bija vērsts uz to, lai normalizētu situāciju Biškekā," uzsvēris K. Bakijevs, kārtējo reizi apelējot pie tautas un pavēstot, ka "tikai tā var izlemt vainas pakāpi".

Svarīgākais