Islandē atrasti valsts finanšu krīzes vaininieki

© Scanpix/AFP

Islandē pēc varas iestāžu veiktās izmeklēšanas atrasti valsts finanšu krīzes vaininieki, ziņo aģentūra AFP.

Izmeklēšanā konstatēts, ka valsts ekonomikai milzu zaudējumus radījuši - bijušais premjerministrs Geirs Horde, bijušais finanšu ministrs Arnī Matisens un bijušais banku lietu ministrs Bjergvins Sigurdsons.

Valdības nozīmētā Īpašā izmeklēšanas komisija (SIC), kas tika izveidota 2008. gada beigās, pēc tam, kad vienlaicīgi izputēja trīs Islandes lielākās bankas, pēc veiktajām pārbaudēm uzrakstījusi 2000 lapu garu atskaiti.

Bez jau minētajiem valsts vadītājiem, sarakstā iekļuvis arī bijušais premjerministrs – Davids Odsons, kurš krīzes asākajā brīdī vadīja Islandes Centrālo banku.

Galvenais pārmetums, kuru komisija izvirza vainīgajiem ir informācijas slēpšana par 2008. gada pavasarī briestošo krīzi.

Kā norāda komisijas vadītājs Paljs Hreinsons, 2008. gada aprīlī notika vismaz piecas valsts vadības sapnāksmes, kurās tika apspriesta situācija banku sektorā un ekonomikā kopumā. Taču valdība neinformēja sabiedrību ne par sanāksmju tēmu, ne par to rezultātā pieņemtajiem lēmumiem.

Atskaite ar rekomendācijām par to kādi pasākumi veicami pret krīzes vaininiekiem jau ir nosūtīta valsts tiesībsargājošajām iestādēm.

Tā kā Islandi bija atkarīga no ārzemēs aizņemtās naudas, globālā finanšu krīze to skāra vairāk nekā citas pasaules valstis. 2009. gadā valsts ekonomika saruka par 6,5%, kā arī tika nacionalizēta praktiski visa finanšu sistēma. Islandes ārējais parāds pašlaik daudzas reizes pārsniedz valsts IKP.

Svarīgākais