Polija sēro par aviokatastrofas upuriem

© AFP

Pēc sestdien notikušās lidmašīnas avārijas, kuras laikā dzīvību zaudēja valsts prezidents un daudzas citas augstas amatpersonas, Polijā izsludinātas nedēļu ilgas sēras. Sēru diena rīt izsludināta arī Krievijā.

Visi 97 lidmašīnas pasažieri, kas bija ceļā uz Katiņas slaktiņa piemiņas pasākumu Krievijā, ir gājuši bojā. Lidmašīna nokrita netālu no Smoļenskas lidostas. Polijas prezidenta Leha Kačiņska pīšļi Polijā tiks nogādāti šodien pēcpusdienā. Sestdien pie prezidenta pils Varšavā pulcējās tūkstoši cilvēku, lai noliktu ziedus un iedegtu sveces.

Krievijas amatpersonas izteikušās, ka poļu lidmašīnas pilots nebija ņēmis vērā gaisa satiksmes kontrolieru brīdinājumus, ka lidmašīna lido pārāk zemu un ka miglas dēļ tai vajadzētu doties uz citu lidostu. Aculiecinieki stāsta, ka laikā, kad lidmašīna tuvojusies lidostai, tās kreisais spārns bijis vērsts uz zemi, vēsta BBC. Lidmašīna aizķērusi kokus, bet pēc eksplozijas tās daļas izkaisītas plašā teritorijā. Notikuma vietā ir atrastas melnās kastes, un to saturu pēta izmeklētāji.

Prezidents un pārējās amatpersonas lidoja ar vairāk nekā 20 gadus vecu lidmašīnu. Arī pirms traģēdijas bija izskanējuši aicinājumu uzlabot Polijas līderu izmantotās lidmašīnas. Krievijas lidmašīnu apkopes uzņēmums Aviakor gan paziņojis, ka avarējusī Tu 154 ir bijusi darba kārtībā, un vēl pagājušā gada decembrī tai veikts kapitālais remonts.

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins, kurš notikuma vietu apskatīja kopā ar savu Polijas kolēģi Donaldu Tusku, ir solījis uzraudzīt aviokatastrofas apstākļu izmeklēšanu. D. Tusks, uz Smoļensku bija devies kopā ar L. Kačiņska dvīņubrāli Jaroslavu, paziņojis, ka šī katastrofa ir traģiskākais notikums Polijas pēckara vēsturē.

V. Putinam arī ir bijusi nozīmīga loma, lai Krievija mainītu attieksmi pret 1940. gadā notikušo Katiņas asinsizliešanu, kuras laikā tika nogalināti apmēram 20 tūkstoši sagūstīto poļu. Attieksmes maiņa ir palīdzējusi uzlabot abu valstu attiecības. 1990. gadā Padomju Savienības vadītājs Mihails Gorbačovs atzina, ka to izdarīja Padomju Savienība, nevis Vācija. Šogad Katiņā Krievija pirmo reizi rīko atceres pasākumus.

Svarīgākais