Lidmašīnas avārijā Krievijā gājis bojā Polijas prezidents Kačiņskis

© Scanpix

Desmitiem cilvēku gājuši bojā, sestdien nosēšanās laikā pie Krievijas rietumu pilsētas Smoļenskas nogāžoties lidmašīnai ar Polijas prezidentu Lehu Kačiņski, vēsta Krievijas ziņu aģentūras.

Kā paziņojis Krievijas Ģenerālprokuratūras izmeklēšanas komisijas oficiālais pārstāvis, no Varšavas uz Smoļensku lidojušajās lidmašīnā "Tu-154" pēc jaunākās informācijas atradušies 96 cilvēki.

Polijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka gājis bojā arī valsts prezidents un viņa sieva Marija. Gājis bojā arī Polijas Centrālās bankas vadītājs, ziņo Bloomberg. Delegācijā ietilpa arī armijas ģenerālštāba priekšnieks Františeks Gongors, ārlietu ministra vietnieks Andžejs Krēmers, Nacionālā piemiņas institūta vadītājs Janušs Kurtika, Seima vicespīkers Ježijs Šmaidziņskis, prezidenta kancelejas vadītājs Vladislavs Stasjaks, Polijas Centrālās bankas vadītājs Slavomirs Skšipeks un vēl virkne augstāko amatpersonu.

Smoļenskas apgabala gubernators Sergejs Antufjevs apstiprinājis, ka lidmašīnas katastrofā izdzīvojušo nav.

Lidmašīnā atradās oficiālā delegācija, kas bija ceļā uz piemiņas pasākumu Katiņas slaktiņa memoriālā pie Smoļenskas.

Lidmašīna nolaišanos veikusi biezā miglā un īsi pirms lidlauka aizskārusi kokus, ietriekusies zemē un eksplodējusi. Katastrofa notikusi 300-400 metru attālumā no Smoļenskas lidostas skrejceļa.

Ziņu aģentūra ITAR-TASS ziņo, ka lidmašīna nokritusi Smoļenskas priekšpilsētā, kādā laukā. Neviena ēka katastrofā nav cietusi.

„Es braucu uz savu vasarnīcu, kad ieraudzīju lielu dūmu mākoni. Piebraucu tuvāk, un redzēju lidmašīnas asti, kas no lielā trieciena pret zemi ir atdalījusies no lidmašīnas,” žurnālistiem stāstīja kāds aculiecinieks.

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs izveidojis speciālu komisiju lidmašīnas katastrofas apstākļu izmeklēšanai, un par tās vadītāju iecelts premjerministrs Vladimirs Putins. Uz katastrofas vietu izlidojis Ārkārtas situāciju ministrijas vadītājs Sergejs Šoigu un transporta ministrs Igors Levitins.

Lehs Kačiņskis bija 60 gadus vecs, Polijas prezidenta amatu viņš ieņēma kopš 2005. gada.