Medvedevs un Etingers atklāj "NordStream" gāzes vada būvdarbus

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, Eiropas Savienības (ES) enerģētikas komisārs Ginters Etingers un citi politiskie un biznesa līderi šodien piedalījās svinīgajā ceremonijā Portovajā, kur atklāja "Nord Stream" cauruļvada būvniecības uzsākšanu, informē "Nord Stream" padomnieks Baltijas valstīs Romāns Baumanis.

Svinīgais cauruļvada būvniecības uzsākšanas pasākums notika Portovajā, kur gāze uzsāks savu ceļu zem Baltijas jūras piecu valstu ūdeņiem - Krievijas, Somijas, Zviedrijas, Dānijas un Vācijas.

Ceremonijas atklāšanā Medvedevs uzsvēris, ka "Nord Stream" gāzes vads kļūs par vēl vienu Krievijas un ES savienojumu. Cauruļvada būvniecība sasniedz vienu no ilgtermiņa mērķiem - attīstīt nacionālās ekonomikas, kā arī sniegt ieguldījumu Eiropas enerģijas drošībā.

Projekta nozīmi uzsvēra arī Etingers, akcentējot, ka "Nord Stream" ir ES prioritārais enerģijas projekts, kas papildina Eiropas enerģijas tīklu.

Pasākuma centrālais notikums bija divu metru garu cauruļu sametināšana, simbolizējot Krievijas un ES savienošanos.

Kā ziņots, gāzes cauruļvada "Nord Stream" projekta īstenotāji panākuši vienošanos par 3,9 miljardu eiro (2,7 miljardu latu) vērtu aizdevumu no 26 bankām.

Ar šo līdzekļu palīdzību projektā iesaistītās kompānijas varēs pabeigt gāzesvada celtniecības pirmās fāzes finansēšanu.

Kopumā 7,4 miljardus eiro (5,2 miljardus latu) vērto projektu "Nord Stream" īsteno "Gazprom" partnerībā ar Vācijas "E.On Ruhrgas" un "BASF Wintershall", kā arī Nīderlandes "N.V. Nederlandse Gasunie", kas kopumā nodrošinās 30% no projekta kopējām izmaksām.

1220 kilometrus garais gāzesvads savienos Viborgu Krievijā ar Greifsvaldi Vācijā un šķērsos Krievijas, Somijas, Zviedrijas, Dānijas un Vācijas teritoriālos ūdeņus.

"Nord Stream" celtniecību paredzēts sākt aprīlī, savukārt pirmās gāzes piegādes pa cauruļvadu sagaidāmas jau nākamgad.

Pasaulē

Austrijā notikušajās parlamenta vēlēšanās svētdien uzvarējusi labēji populistiskā un nacionālkonservatīvā Brīvības partija (FPÖ), kas apsteigusi kanclera Karla Nēhammera pārstāvēto konservatīvo Tautas partiju (ÖVP), liecina sākotnējās aplēses.

Svarīgākais