Lietuvas Seims liedzis Q, X un W burtu lietošanu dokumentos

Lietuvas Seims nav pieņēmis valdības sagatavoto likumprojektu, kurā paredzēts atļaut Lietuvā izdotajos dokumentos vārdu un uzvārdu rakstībā lietot latīņu burtus Q, X un W, ziņo portāls Postimees.ee.

Lietuviešu alfabētā šādu burtu nav, bet sagatavotais likumprojekts piedāvāja ārzemnieku, kuri stājušies laulībā ar Lietuvas pilsoņiem, vai bērnu, kuri dzimuši ārvalstīs, bet saņēmuši Lietuvas pilsonību, vārdu un uzvārdu rakstības reglamentēšanai burtus ieviest.

Par likumprojekta ieviešanu aktīvi iestājušies poļu kopienas pārstāvji, par likumprojekta ieviešanu nobalsojuši vien 30 deputāti, pret balsojuši 38, atturējušies 36.

Deputāti likumprojektu noraidījuši pilnībā pat nepieļaujot tā papildus izstrādi.

Seims ar 75 balsīm par pieņēmis alternatīvu likumprojektu, kurā piedāvāts neatsakoties no oficiālā Lietuvas pilsoņu vārdu un uzvārdu rakstības lietuviešu valodā, pasēs atļaut arī neoficiālo citā valodā rakstīto grafisko formu, kuras pamatā ir latīņu alfabēts, ja cilvēks to pats vēlas. Taču nelietuviskā forma nevar tikt izmantota lietuviskās rakstības formas vietā, tā varbūt tikai kā papildus informācija.

Galējais lēmums par attiecīgo likumprojektu tiks pieņemts 8. jūnijā.