Baleta izrādi "Smilšu vīrs" izrādīs festivālā "Zelta maska" Maskavā

13.aprīlī prestižākā Krievijas skatuves mākslu festivāla "Zelta maska" laikā Latvijas Nacionālās operas baleta trupa Maskavā rādīs baletu "Smilšuvīrs", kas iekļauts festivāla īpašajā programmā "Maska plus".

Maskavā dejos Andris Pudāns, Elza Leimane, Sabīne Guravska, Aleksejs Avečkins, Raimonds Martinovs, Intars Kleinhofs, Marinna Šmidta, Ringolds Žigis, Sergejs Neikšins un Viktors Seiko, informē operas pārstāve Inga Vasiļjeva.

"Maskavā mūsu baleta trupa pēdējo desmit gadu laikā ir viesojusies tikai vienu reizi - Ņemiroviča-Dancēnko teātrī 2006.gadā dejojām Artūra Maskata baletu "Bīstamie sakari" un Ādofa Adāna baletu "Korsārs". Maskavas baleta publika ir ļoti prasīga un zinoša, tāpēc katra reize uz Krievijas galvaspilsētas skatuvēm ir īpašs izaicinājums. Šoreiz esam iekļauti festivālā "Zelta maska", kas pulcē arī plašu profesionāļu loku. Programmā "Maska plus" ir īpaša ārpuskrievijas mākslas izlase, kurā šogad kopā ar mums viesojas arī pasaules līderi mūsdienu skatuves mākslās - Jana Fabres teātris, Azūra Bārtona deju kompānija un citi kolektīvi," atzīmē Latvijas Nacionālās operas galvenais baletmeistars Aivars Leimanis.

Kristiana Špuka balets "Smilšuvīrs" 2008.gadā ieguva "Latvijas Gāzes" balvas operai skatītāju simpātijas balvu, kā arī tika nominēta laikraksta "Diena" Kultūras balvai.

Baleta viesizrādes Maskavā atbalsta Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas Tūrisma attīstības birojs un AS "Transport Systems".

16.Krievijas teātra festivāls "Zelta maska" notiek Maskavā no 27.marta līdz 15.aprīlim, bet balvas laureāti dramatiskā teātra, operas, baleta, operetes/muzikālā teātra un leļļu teātra nominācijās tiks godināti apbalvošanas ceremonijā 16.aprīlī.

Turpinot 2009.gada pozitīvo pieredzi, otro reizi tiek organizēta "Zelta maskas" ārpuskonkursa programma "Maska plus" ar daudzveidīgu laikmetīgā teātra piedāvājumu, kas tapis, balstoties uz "Zelta maskas" ekspertu Krievijā, Baltijā un NVS valstīs redzētā un ieteiktā. Latviju šajā programmā pārstāvēja arī Jaunais Rīgas teātris.