Igaunijas tieslietu ministrs: Pieprasīsim atlīdzību par padomju okupācijas nodarīto kaitējumu

© F64

Igaunijas tieslietu ministrs Urmass Reinsalu pirmdien apliecinājis, ka turpinās procesu, kas vērsts uz atlīdzības pieprasīšanu no Krievijas kā Padomju Savienības tiesiskās mantinieces par padomju okupācijas nodarīto kaitējumu Igaunijai, kamēr valdība nav lēmusi citādi.

Atbildot uz parlamenta deputātu jautājumiem, viņš atgādinājis, ka vienīgo lēmumu šai jautājumā Igaunijas valdība pieņēma 2004.gadā, reaģējot uz Rīgikogu rezolūciju, kurā bija skaidri norādīts, ka saskaņā ar starptautisko tiesību normām okupācija Igaunijai ir nodarījusi kaitējumu un Igaunijas valdībai šis jautājums jārisina.

Neviena no turpmākajām valdībām šo lēmumu nav mainījusi, uzsvēris ministrs.

Reinsalu norādījis, ka turpinās risināt šo jautājumu, un piebildis, ka pagājušajā rudenī, kad pie varas jau bija nākusi pašreizējā valdība, viņš izveidojis ekspertu komisiju, kam uzdots pētīt jautājumus par kaitējumu, ko Igaunijai nodarījuši totalitārie okupācijas režīmi.

"Komisijas uzdevums ir pārbaudīt metodes, ko līdz šim izmantojusi Igaunija un citas valstis, lai izvērtētu totalitāro okupācijas režīmu nodarītos demogrāfiskos zaudējumus, ekonomisko un ekoloģisko kaitējumu un izstrādātu ieteikumus par turpmākajiem soļiem zaudējumu aprēķināšanā," sacījis Igaunijas tieslietu ministrs.

Pēc viņa teiktā, Igaunija plāno cieši sadarboties ar Latviju un Lietuvu, kas šai ziņā jau tikušas tālāk, lai visas trīs Baltijas valstis savus pieprasījumus par kaitējuma atlīdzināšanu varētu balstīt uz kopīgu metodoloģisko bāzi.

Pasaulē

Dziedātāja Laima Vaikule, kura atklāti nosoda Putina režīmu, publiski uzrunāja Krievijas iedzīvotājus - māksliniece vēlreiz mēģināja atvērt krieviem acis, stāstot, kādus noziegumus Krievijas armija patiesībā veic Ukrainā, raksta “unian.net”.

Svarīgākais