Riodežaneiro nokļuvusi plūdu varā

© Scanpix

Trešdienas rītā Brazīlijas pilsētā Riodežaneiro atkal atsākušas lietavas, kas draud vēl vairāk sarežģīt jau tā kritisko situāciju. Plūdi un zemes nogruvumi pilsētā un tās apkaimē prasījuši vismaz 95 cilvēku dzīvības, un tiek izteiktas bažas, ka upuru skaits varētu pieaugt, jo 24 stundu laikā pilsētā nolijusi visa mēneša nokrišņu norma.

AP vēsta, ka Riodežaneiro ielas pārvērtušās par nepārvaramām straumēm, applūšana draud vismaz 2000 ēkām un situāciju vēl vairāk sarežģī zemes nogruvumu draudi kalnu nogāzēs izvietotajā pilsētā.

Mērs Eduardo Paess vakar aicinājis cilvēkus palikt mājās, nedarbojās pilsētas skolas, bija slēgta lielākā daļa iestāžu un veikalu. "Visas pilsētas centrālās ielas ir slēgtas, un tie, kuri mēģinās pa tām braukt, pakļaus sevi milzīgam riskam," mēra sacīto citē AFP. Ar pārtraukumiem darbojas pilsētas starptautiskā lidosta. Daudzviet bojātas elektropārvades līnijas, un tūkstošiem mājsaimniecību palikušas bez elektroenerģijas. E. Paess arī atzinis, ka pilsēta neesot bijusi gatava šādam dabas stihijas uzbrukumam, un štata gubernators Seržio Kabrals izsludinājis pilsētā trīs dienu sēras.

Diennakts laikā Riodežaneiro un tās apkaimē reģistrēti 28 centimetri nokrišņu, kas līdzinās visa mēneša normai. Vakarrīt meteorologi brīdināja par jaunām lietus gāzēm un zemes nogruvumu draudiem nabadzīgajās priekšpilsētās jeb favelās. Saskaņā ar amatpersonu teikto, nogruvumi draud aprakt vairāk nekā 10 000 ēku, kurās lielā saspiestībā mitinās pilsētas nabadzīgākie iedzīvotāji.

Laikraksts O Globo vēsta, ka tik spēcīgas lietusgāzes Brazīlijas slavenāko pilsētu neesot piemeklējušas kopš 1966. gada 2. janvāra. Zināmu neizpratni sabiedrībā izraisījusi Brazīlijas prezidenta Luisa Inasio Lulas da Silvas uzruna, kurā konkrētu ieteikumu vietā, kā rīkoties dabas katastrofas apstākļos, iedzīvotājiem ieteikts lūgt Dievu. "Kad tas vīrs, tur augšā, nervozē un sūta mums lietu, mēs vienīgi varam lūgties, lai viņš to pārtrauc un Riodežaneiro varētu atgriezties pie normālas dzīves," prezidenta sacīto citē AP. Viņš arī asi kritizējis amatpersonu nolaidību, kuras rezultātā daudzas ēkas Rio priekšpilsētās uzbūvētas nepiemērotās vietās un neievērojot nekādus drošības tehnikas noteikumus.

Parasti lietus sezona Riodežaneiro apkaimē ilgst no decembra līdz februārim, taču šogad tā ievilkusies līdz aprīlim. Aizvien biežāk izskan bažas, ka līdzīga situācija var atkārtoties 2014. gadā, kad Rio uzņems Pasaules kausa izcīņas futbolā finālturnīru, vai 2016. gadā, kad šajā pilsētā tiks rīkotas vasaras olimpiskās spēles. "Paraugieties uz šo haosu. Par kādu olimpiādes uzņemšanu var būt runa?" emocionāli sacījis 24 gadus vecais taksometra vadītājs Klaudio Ribeiro, kurš astoņas stundas pavadījis sastrēgumā uz lielceļa. Sporta pasākumu organizācijas komiteju pārstāvji gan uzsvēruši, ka sacensības paredzētas jūnijā un jūlijā, kad Brazīlijā parasti nelīst. AFP atgādina, ka gada sākumā līdzīga dabas katastrofa piemeklēja Sanpaulu apkaimi, kur plūdos gāja bojā vairāki desmiti cilvēku. Nacionālais meteoroloģiskais dienests Inmet vēstījis, ka nokrišņiem bagātākā vasara Brazīlijā vairāk nekā 60 gadu laikā varētu būt saistīta ar dabas fenomena El Ninjo intensitāti.

Svarīgākais