Kirgīzijā ārkārtas stāvoklis, nemieros vismaz 65 bojāgājušie

© Scanpix

Pēc Kirgīzijas galvaspilsētā Biškekā vakar notikušajām sadursmēm starp opozīcijas demonstrantiem un policiju prezidents Kurmanbeks Bakijevs ieviesis ārkārtas stāvokli un noteicis komandanta stundu, kuru parlaments gan līdz vakaram nebija apstiprinājis.

Protestētājiem, kas pieprasa K. Bakijeva atkāpšanos, izdevies ieņemt valsts televīzijas ēku un uzstāties ar paziņojumu, kurā prezidents aicināts uz sarunām. Tiek vēstīts, ka nemieros nogalināti vairāk nekā desmit cilvēku. Vakar visas dienas garumā no Kirgīzijas pienāca pretrunīga informācija, taču ir skaidrs, ka nemieri no Talasas pilsētas, kur tie sākās otrdien, pārsviedušies arī uz Narinu un Biškeku.

Al Jazeera vēsta, ka Kirgīzijas galvaspilsētā vairāki tūkstoši cilvēku devušies gājienā uz prezidenta rezidenci, kad uz viņiem atklāta uguns. Kirgīzijas opozīcija vēsta par vismaz 65 bojāgājušajiem. Demonstrantiem izdevies ieņemt valsts televīzijas kompānijas ēku un uzstāties ar paziņojumu, pieprasot sarunas ar prezidentu un asinsizliešanas pārtraukšanu.

Ziņu aģentūras vēstījušas, ka daļa protestētāju demolējuši televīzijas ēku un nodarbojušies ar marodierismu. Vakar pievakarē aģentūra ITAR-TASS vēstīja, ka varas iestādes atbrīvojušas vairākus opozīcijas aktīvistus, kuri tika apcietināti naktī uz trešdienu. "Pašlaik mēs dodamies uz sarunām ar ģenerālprokuroru, premjerministru un Nacionālā drošības dienesta vadītāju, lai runātu par pārējo opozicionāru atbrīvošanu," sacījis partijas Ak Šumkar vadītājs Temirs Sarijevs, kurš jau atbrīvots no apcietinājuma. Viņš gan atturējies sacīt, kāda būs opozīcijas rīcība gadījumā, ja sarunas nevainagosies rezultātiem.

Tikmēr opozīcijai jau izdevies pārņemt varu vairākos Kirgīzijas reģionos. RIA Novosti vēsta, ka Isikula apgabala gubernators Kidikbeks Isajevs labprātīgi nolicis savas pilnvaras un gubernatora pienākumus sācis pildīt opozīcijas partijas Ata Meken reģionālās nodaļas vadītājs Raimbeks Manžalovs. Aculiecinieki stāstījuši, ka Karakolas pilsētā milicijas darbinieki pārģērbušies civildrēbēs un uzsvērti demonstrē savu neitralitāti. AP vēsta, ka Narinas pilsētā Kirgīzijas dienvidos aptuveni 5000 cilvēku sagrābuši reģionālās administrācijas ēku, bet Talasā ap 2000 cilvēku mēģina ieņemt policijas iecirkni.

Jāatgādina, ka pats K. Bakijevs pie varas 2005. gadā nāca līdzīgu nemieru rezultātā un šie notikumi ieguva apzīmējumu tulpju revolūcija. Tagad K. Bakijeva priekštecis, 2005. gadā gāztais prezidents Askars Akajevs, kurš dzīvo trimdā Krievijā, aicinājis pašreizējo prezidentu atkāpties. "Ir ļoti grūti prognozēt, kā attīstīsies notikumi, taču man liekas, ka pašreizējā elite visiem spēkiem turēsies pie varas," viņš sacījis intervijā radiostacijai Eho Moskvi.

Svarīgākais