Spāņu tiesnesim draud tiesa

Vienam no Spānijas ietekmīgākajiem tiesnešiem Baltasaram Garsonam būs jāstājas tiesas priekšā, jo viņš apsūdzēts savu pilnvaru pārsniegšanā, izskatot Franko režīma noziegumus.

Par Francisko Franko četrus gadu desmitus ilgā režīma laikā pastrādātajām zvērībām B. Garsons izmeklēšanu sāka 2008. gada oktobrī. Tomēr šie centieni saskārās ar prokuroru un citu tiesnešu pretestību, un izmeklēšana tika pārtraukta.

B. Garsons iepriekš ievērību ir izpelnījies ar mēģinājumiem pie tiesas saukt tādas starptautiski zināmas personas kā Augusto Pinočetu un Osamu bin Ladenu.

Lieta pret B. Garsonu sākās pēc tam, kad par viņa darbu sūdzību izteica labēji noskaņotā organizācija Manos Limpias (Tīrās rokas). Tā uzskata, ka B. Garsons, sākot izmeklēšanu par 1936. — 1939. gada pilsoņu kara laikā un Franko režīma laikā bez vēsts pazudušiem vairākiem desmitiem tūkstošu cilvēku, ir apzināti pārsniedzis savas pilnvaras

Februārī Augstākā tiesas tiesnesis Lučiano Varela atzina, ka B. Garsons ir ignorējis 1977. gada amnestiju, kas attiecas uz pilsoņu kara laikā pastrādātajiem noziegumiem. Amnestijā tika piedoti abu pušu pastrādātie politiski motivētie noziegumi.