Briti balsos 6. maijā

Vakar pēc 20 minūšu ilgas tikšanās ar karalieni Elizabeti II Lielbritānijas premjers Gordons Brauns nācis klajā ar ilgi gaidīto paziņojumu par parlamenta atlaišanu un jaunu vēlēšanu rīkošanu 6. maijā. Priekšvēlēšanu kampaņa Lielbritānijā jau rit pilnā sparā, un politikas analītiķi uzsver, ka vēl pirms pusgada prognozētā konservatīvo uzvara pašlaik nešķiet tik droša.

Pavēstot par vēlēšanu datumu, G. Brauns ironizējis, ka tas jau sen nevienam nav noslēpums, jo mediji jau kopš februāra izteikuši minējumus, ka vēlēšanas notiks tieši 6. maijā. Premjers, protams, aicinājis tajās atbalstīt pie varas esošo leiboristu partiju, taču uzreiz pēc viņa uzstāšanās vakar par savām pretenzijām uz uzvaru atgādinājis arī konservatīvo līderis Deivids Kemerons un liberāldemokrātu vadītājs Niks Klegs, vēsta BBC. D. Kemerons uzsvēris, ka viņa partijai ir "lielas idejas", bet N. Klegs izteicies, ka tikai liberāldemokrāti ir spējīgi piedāvāt "reālas pārmaiņas".

Tiek uzskatīts, ka par kampaņas galvenajiem vadmotīviem kļūs ekonomikas, nodokļu sistēmas un valsts sektora nākotnes tēmas. Britu televīzijas skatītāji ar nepacietību gaida kādu jaunievedumu – pirmo reizi vēsturē tiks sarīkotas televīzijas debašu tiešraides, kurās piedalīsies visu trīs vadošo partiju līderi.

Pavisam uz spēles būs likti 650 deputātu mandāti, un partijai, kas iegūs vismaz 326 no tiem, tiks uzticēts veidot valdību. Tomēr pēdējās socioloģiskās aptaujas liecina, ka tas var neizdoties nevienai no partijām, un šādā gadījumā gaidāmas vai nu koalīcijas sarunas, vai mazākuma valdības izveidošana. Jāatgādina, ka leiboristiem, kas pie varas ir jau 13 gadu, pašlaik ir par 48 mandātiem vairāk nekā citu partiju pārstāvjiem. BBC norāda, ka viens vēlēšanu iznākums jau ir skaidrs – britiem būs krietni atjaunots parlaments, jo 144 deputāti līdz šim jau oficiāli paziņojuši, ka vairs necīnīsies par mandātiem.

AP norāda, ka, vadoties pēc socioloģisko aptauju datiem, izdarīt kādus secinājumus par balsu sadali jaunajā parlamentā ir ļoti grūti. Piemēram, kreisi noskaņotā The Guardian publicētā ICM aptauja liecina, ka konservatīvie var rēķināties ar 37% balsu, leiboristi – ar 33%, bet liberāldemokrāti – ar 21%. Taču The Sun publicētā YouGov veiktā aptauja liecina, ka konservatīvie iegūs 41%, leiboristi – 31%, bet liberāldemokrāti – tikai 17% balsu.

Svarīgākais