Kima nāve sarežģī Ziemeļkorejas un Malaizijas attiecības

ZIEMEĻKOREJAS PĒDAS. Lai gan oficiālas apsūdzības nav izvirzītas, Malaizijas policija vēlas nopratināt vairākus ziemeļkorejiešus, to skaitā vēstniecības otro sekretāru © AFP

Malaizija vakar paziņojusi, ka saistībā ar Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna pusbrāļa Kima Čennama nāves apstākļu izmeklēšanu vēlas nopratināt Ziemeļkorejas vēstniecības otro sekretāru un kādu šīs valsts lidsabiedrības Air Koryo darbinieku.

Šī prasība vēl vairāk var sarežģīt attiecības starp abām valstīm, jo Ziemeļkoreja uzskata, ka Malaizijas izmeklēšana nav objektīva un tiek veikta Dienvidkorejas un ASV interesēs, savukārt šo valstu amatpersonas ir pārliecinātas, ka rīkojums par Kima Čennama noslepkavošanu nācis no Phenjanas.

46 gadus vecais Kims Čennams, kurš kopā ar ģimeni šī gadsimta sākumā pārcēlās uz Makao, mira 13. februārī Kualalumpuras starptautiskajā lidostā, atgādina Reuters. Viņa nāves apstākļi ir pietiekami aizdomīgi, lai Kima Čennama bojāeju uzskatītu par slepkavību. Malaizijas policijas priekšnieks Halids Abū Bakars vakar notikušajā preses konferencē apstiprināja, ka izmeklētāji uzskata - Kims Čennams ir noindēts ar kādu ātras iedarbības indi. Tiesu medicīnas ekspertīze un laboratorijās veiktie pētījumi pagaidām nav ļāvuši noteikt, kāda toksiska viela izmantota atentātā. Toties, pateicoties lidostā izvietotajām videonovērošanas kamerām, faktiski izdevies restaurēt visu uzbrukuma gaitu.

Ierakstos redzams, ka Kimam Čennamam, kurš gaida iekāpšanu lidmašīnā, pietuvojas divas sievietes, viena no tām no aizmugures, spriežot pēc visa, iešļāc viņa sejā kādu šķidrumu. Pēc tam sievietes (Vjetnamas un Indonēzijas pilsones, kuras jau izdevies aizturēt) steigšus atstāj notikuma vietu, bet Kims Čennams vēršas pēc palīdzības pie lidostas darbiniekiem. Vīrietim acīmredzot kļuvis slikti, viņš tiek aizvests uz lidostas medpunktu, bet pēc tam tiek izsaukta ātrā palīdzība. Tomēr tā nepaspēja Kimu Čennamu nogādāt slimnīcā, un pa ceļam viņš nomira.

H. Abū Bakars nav atklājis, kādas liecības sniegušas aizturētās (Indonēzijas mediji gan vēsta, ka šīs valsts pilsone esot bijusi pārliecināta, ka piedalās televīzijas izjokošanas šovā), taču uzsvēris - viņas pavisam noteikti zinājušas, ka rīkojas ar bīstamu indi, jo uzreiz pēc uzbrukuma steigušās uz labierīcībām nomazgāt rokas. Šo versiju vakar savā paziņojumā izsmējusi Ziemeļkorejas vēstniecība Kualalumpurā, norādot, ka uzbrucējām, kuru rīcībā ir ļoti toksiska ātras iedarbības inde, piesardzības nolūkos noteikti būtu jāuzvelk cimdi un seja jāaizsedz ar medicīnisko masku - to lietošana Āzijas valstīs ir plaši izplatīta un nekādas aizdomas neradītu.

Taču vēl lielāku aizkaitinājumu Ziemeļkorejā izraisījis fakts, ka Malaizijas varas iestādes ieinteresējušās par nu jau astoņiem šīs valsts pilsoņiem, kuri varētu būt saistīti ar uzbrukumu. Viens no viņiem ir aizturēts, lai gan nav zināms, vai viņam uzrādītas kādas apsūdzības, četri jau atentāta dienā devušies uz Phenjanu, bet vēl trīs, visticamāk, atrodas Malaizijā. Starp viņiem, domājams, ir arī Ziemeļkorejas vēstniecības otrais sekretārs Hjons Kvangsongs un Air Koryo darbinieks Kims Ikils, kurus Malaizijas varas iestādes vēlas iztaujāt. «Mēs gribētu, lai viņi sniedz palīdzību izmeklēšanai, un aicinām vēstniecību nodrošināt viņu nopratināšanu, jo pretējā gadījumā nāksies viņus piespiest ierasties uz iztaujāšanu,» sacījis H. Abū Bakars.

Vēstniecība līdz vakardienas vakaram tā arī nebija sniegusi atbildi uz šo faktisko ultimātu. Taču iepriekš Ziemeļkorejas amatpersonas ļoti nervozi reaģējušas uz to, ka Kima Čennama mirstīgās atliekas nav atdotas vēstniecības pārstāvjiem (Phenjana uzsver, ka bojāgājušajam bija diplomātiskā pase, un tas nozīmē, ka viņa pīšļi bija nekavējoties jāatdod), kā arī uz Malaizijas policijas izmeklēšanu, kuru asi kritizējis Ziemeļkorejas vēstnieks Malaizijā. Reaģējot uz šiem pārmetumiem, Malaizija atsaukusi savu sūtni no Ziemeļkorejas, bet šīs valsts vēstniekam iesniegta protesta nota. Starptautiskās ziņu aģentūras uzsver, ka Kima Čennama mirstīgās atliekas vēl joprojām nav oficiāli identificētas, jo, pretēji gaidītajam, viņa dēls tā arī līdz trešdienai nav ieradies Kualalumpurā. Tikmēr nācies pastiprināt morga apsardzi, jo šīs nedēļas sākumā noticis ielaušanās mēģinājums, un Malaizijas varas iestādes likušas saprast, ka arī to varētu būt organizējis Ziemeļkorejas režīms.