Sera Edmunda Hilerija pelnus izkaisīs virs Everesta

Nepāliešu kalnākāpējs šerpa Apa, kurš šonedēļ plāno jau 20. reizi iekarot pasaules augstāko virsotni Everestu (8848 metri virs jūras līmeņa), paziņojis, ka virs virsotnes izkaisīs šā kalna pirmiekarotāja, jaunzēlandiešu alpīnista sera Edmunda Hilerija pelnus. Ideju atbalstījuši E. Hilerija tuvinieki un citi alpīnisti.

E. Hilerijs un nepāliešu šerpa Norgajs Tencings iegāja vēsturē 1953. gada 29. maijā, kad kļuva par pirmajiem zināmajiem alpīnistiem, kuriem izdevās sasniegt Everesta jeb Džomolungmas virsotni. AFP atgādina, ka vēlāk viņš ne reizi vien atgriezās reģionā. Ar E. Hilerija palīdzību Solokhumbu reģionā, kur atrodas Everesta iekarotāju bāzes nometne, tika uzbūvētas skolas un slimnīca, viņš sniedza arī cita veida palīdzību vietējiem iedzīvotājiem. "Es esmu daudzkārt ticies ar Hileriju, un viņš bija brīnišķīgs cilvēks, kurš ļoti daudz palīdzējis vietējiem iedzīvotājiem. Bez viņa mums nebūtu ne slimnīcu, ne skolu, un es ar prieku ņemšu viņa pelnus līdzi uz virsotni," norādījis šerpa Apa, kura Everesta iekarošanas mēģinājums sāksies šodien.

Jāatgādina, ka pēc E. Hilerija nāves 2008. gadā lielākā daļa viņa pelnu tika izkaisīti jūrā pie dzimtās Oklendas, taču daļa tika novietota budistu klosterī Kundes ciematā Nepālas austrumos. Tieši tos tagad plānots nogādāt kalna virstonē. "Tā ir ļoti laba doma, kas man patiešām patīk," sarunā ar New Zealand Press Association sacījis E. Hilerija dēls Pīters Hilerijs, kas gan pats šajā ekspedīcijā negatavojas piedalīties. Savukārt alpīnists Greiems Dingls intervijā Jaunzēlandes radio norādījis, ka Everesta virsotne E. Hilerija pelniem ir krietni piemērotāka vieta nekā budistu klosteris. Jāpiebilst, ka 50 gadus vecais Apa ir viens no pasaules pieredzējušākajiem kalnākāpējiem. Pēc 19 veiksmīgām ekspedīcijām uz Everesta virsotni viņa vārds jau ir ierakstīts Ginesa rekordu grāmatā, un tagad Apa ir gatavs sasniegt jaunu rekordu.

Svarīgākais