EP balsos par ES-Kanādas tirdzniecības nolīgumu

© Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) šodien debatēs un balsos par Eiropas Savienības (ES)-Kanādas visaptverošo ekonomikas un tirdzniecības nolīgumu (CETA).

Kā aģentūru LETA informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota, vienošanās ar mērķi veicināt preču un pakalpojumu tirdzniecību un investīcijas nevar stāties spēkā bez EP akcepta.

CETA atceltu vairumu preču un pakalpojumu nodevas un atvērtu Kanādas publisko iepirkumu tirgu. Lai mazinātu iedzīvotāju bažas, ka darījums dod pārāk daudz varas starptautiskajām kompānijām, ES un Kanāda nepārprotami apstiprināja valstu pašregulācijas tiesības.

Atbildot uz parlamentāro spiedienu, pretrunīgais investoru-valsts strīdu risināšanas mehānisms tika aizstāts ar Investīciju tiesas sistēmu, lai nodrošinātu valdības kontroli pār arbitru izvēli un pastiprinātu caurspīdību.

Sagaidāms, ka Eiroparlamentārieši arī dos savu piekrišanu ES-Kanādas stratēģiskās partnerības nolīgumam (SPA). Papildinot CETA, šī darījuma mērķis būs veicināt ES-Kanādas divpusējo sadarbību ne-tirdzniecības jautājumos kā ārējā un drošības politika, cīņa pret terorismu un organizēto noziedzību, ilgtspējīga attīstība, izpēte un kultūra.

Sarunas par CETA sākās 2009.gada maijā un noslēdzās 2014.gada septembrī. ES un Kanāda nolīgumu parakstīja 2016.gada 30.oktobrī.

2015.gadā ES no Kanādas importēja preces par 28,3 miljardiem eiro, bet eksporta apjoms sasniedza 35,2 miljardus eiro - plānots, ka nolīguma rezultātā šis skaitlis pieaugs par 20%.

Svarīgākais