Igaunija prezidente: Trampa administrācija nav mainījusi NATO nostāju

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida LNT raidījumam “900 sekundes” atzina, ka Eiropai jāturpina vairāk strādāt pie drošības nodrošināšanas.

Intervijā Kaljulaida atzīmēja, ka neredz nekādas izmaiņas drošības jomā sakarā ar Donalda Trampa kļūšanu par ASV prezidentu. Joprojām ir būtiski, lai katra valsts nestu savu pienesumu. Igaunija drošībai atvēl 2,2% no iekšzemes kopprodukta, norāda prezidente. Kaljulaida pārliecināta, ka Baltijas valstis ir drošībā un jaunā ASV administrācija nav mainījusi savu nostāju - Eiropai jātērē drošībai tik, cik no tās sagaida, kas neesot nekas jauns.

Tāpat Igaunijas prezidente norādīja, ka Krievija cenšas ne tikai sanaidot kopienas Igaunijā, bet valstis visā Eiropā, izmantojot medijus un citus komunikācijas veidus. Prezidente aicina tos apzināties un par tiem runāt.

“Ceļojot pa kaimiņvalstīm, redzu ka uzskatos esam līdzīgas un arī pēc lieluma. Reģionāli esam viena zona, bet piekrītu bijušajam Igaunijas prezidentam Tomasas Hendrikam Ilvesam, ka esam igauņi, latvieši, lietuvieši nevis baltieši,” norāda Kaljulaida.

Uz jautājumu, ko Igaunija var mācīties no Latvijas, kaimiņvalsts prezidente norāda, ka Igaunija var mācīties sagaidīt savu laiku un izmantot savas ekonomiskās iespējas. Igaunijā pieaug ekonomiskās izmaksas, kas neveicina rūpniecības rašanos, tādēļ prezidente uzskata, ka Igaunijai jāmeklē savas izaugsmes iespējas, norādot, ka katrai valstij ir savas priekšrocības un prioritātes.

Svarīgākais