Garīdznieku upurus aicina doties uz policiju

© skanpix

Šveices bīskapi garīdznieku upurus aicinājuši iesniegt prasību kriminālvajāšanas uzsākšanai un apsver ideju par priesteru pedofilu reģistra izveidi. Dānijas bīskapi ir sākuši izmeklēt apsūdzības par gadu desmitus seniem notikumiem. Arī citviet baznīckungi ir izteikuši nožēlu par notikušo un atzinuši kļūdas.

Atzīstot kļūdas, daudzi bīskapi pēdējā laikā ir solījuši vairs nepieļaut līdzšinējās kļūdas, kad par priesteru noziegumiem netika ziņots varasiestādēm, tādējādi cenšoties izvairīties no skandāliem.

Šveices bīskapu izplatītajā paziņojumā atzīts, ka bērnu un jauniešu seksuālas izmantošanas problēmu nav pietiekami novērtējuši un tagad upuriem iesaka taisnību meklēt pie varasiestādēm. Šveices prezidente Dorisa Leitharda ir atbalstījusi ideju par priesteru pedofilu reģistra izveidi, tomēr valsts garīdzniecības viedoklis par šo ideju nav vienprātīgs.

Austrijā kardināls Kristofs Šēnborns šodien priesteru upuriem noturēja misi. Viņš ir paziņojis par neatkarīgas, ar garīdzniecību nesaistītas un sievietes vadītas komisijas izveidi, kam jāizstrādā vadlīnijas cīņai ar seksuālu izmantošanu, ziņo AP.

Šveice un Vācija apsver iespēju bīskapiem ar likumu noteikt obligātu ziņošanu policijai par iespējamiem seksuālas izmantošanas gadījumiem. Pašreizējā likumdošana ko tādu prasa tikai valsts nodarbinātajiem — skolotājiem, profesoriem, policistiem un citiem.

Dānijas katoļu baznīca ir paziņojusi, ka nākamajā nedēļā sāks izmeklēšanu lietā par iespējamiem seksuālās izmeklēšanas gadījumiem, kas notikuši pirms vairākiem desmitiem gadu.

Svarīgākais