Dienvidāfrikā strīdi par aparteīda laika dziesmas aizliegumu

Dienvidāfrikā debates par vārda brīvību un rasismu ir uzjundījusi aparteīda laika dziesma, kuras teksts aicina nogalināt baltādainos zemniekus.

Pagājušajā nedēļā Johannesburgas Augstākā tiesa atzina, ka šī dziesma pārkāpj naida runas aizlieguma likumdošanu, savukārt Āfrikas Nacionālais kongress (ĀNK) — politiskais spēks, kas gadu desmitus vadīja cīņu pret rasistisko aparteīda režīmu, sola spriedumu pārsūdzēt. ĀNK šo uzskata par svarīgu antiaparteīda dziesmu.

Dziesma, kas Ayesaba Amagwala zulu valodā nozīmē „Gļēvuļi baidās”. Dziesma publiskajā telpā no jauna parādījās pagājušajā mēnesī, kad ĀNK jaunatnes nodaļas līderis Džuliuss Malema to aicināja dziedāt koledžas studentiem. Dziesmā ir frāze „nošauj būru” — būri ir agrīno nīderlandiešu kolonistu apzīmējums. Lirikā baltādainie zemnieki tiek dēvēti arī par izvarotājiem un zagļiem.

ĀNK uzskata, ka dziesmas tekstu nevajag uztvert burtiski un ka tās aizliegšana nozīmētu necieņu pretaparteīda cīņā mirušajiem. Savukārt būru organizācija AfriForum paziņojusi, ka dziesma ir naida runas izpausme un tās dziedāšanu var saistīt ar pagājušajā nedēļā notikušajām slepkavībām, kuru laikā tika nogalināti četri baltādaini zemnieki. Saistību starp dziedāšanu un slepkavībām nav iespējams konstatēt, tomēr dziesmas noliedzēji norāda, ka politiķu rīcībai ir ietekme uz pārējo pilsoņu uzskatiem un rīcību.

Svarīgākais